2013. április 28., vasárnap

Hogyan árulja el Istent, és hogyan csinál magából bolondot Európa

Marad a templomépítés-tilalom
(forrás: www.kath.net – 2013. április 26.
Szaúd-Arábia továbbra sem engedélyezi a nem-iszlám imahelyek építését. Mint „az iszlám szent helyeinek bölcsője” nem engedheti meg a királyság más vallások templomainak felállítását, mondta Mohammed al-Issa szaúdi igazságügyi miniszter szerdán Brüsszelben az Európa Tanács ülésén a képviselők előtt. Mindeközben kijelentette, hogy a jogállamiság és az emberi jogok Szaúd-Arábiában biztosítva vannak. A bíróságok átláthatóan működnek, és hajlandók alávetni magukat egy vizsgálatnak.
Beszéde után al-Issa meglátogatta a belga főváros iszlám központját. (!)
Szaúd-Arábiában mindegy másfél millió keresztény vendégmunkás él. Bibliát tilos behozni az országba. Ugyancsak tilosak a keresztény istentiszteletek és a keresztény szimbólumok viselése.

Róma: Megnyitották Európa legnagyobb buddhista templomát
Írta: Giuseppe Nardi
(forrás: www.katholisches.info – 2013. április 6.)
1870-ig, az egyházi állam lerohanásáig Rómában csak katolikus templomok és zsinagógák voltak. Az olasz állam létrejötte után, amikor a pápa a Vatikán „foglya” lett, megváltozott a vallási épületek római topográfiája.
Az első nem-katolikus templomot az episzkopális egyház, azaz az amerikai anglikán egyház kezdte el építeni 1873-ban, ezt 1880-ben szentelték fel. Az episzkopálisok temploma teljesen az akkori korszellemnek tetszelgett: az apszisban András apostolt arccal Abraham Lincoln felé ábrázolták, Jakab apostolt pedig Garibaldi, az Egyház egyik legnagyobb ellensége és az olasz Grand Orient szabadkőműves páholy nagymestere felé. A következő templomot a waldensiek (!) építették 1914-ben, 1922-ben a lutheránusok, utána pedig számos más felekezet.
     A görög-keletieknek 2004. óta van saját templomuk, amikor II. János Pál pápa a 6. századból való San Teodoro al Palatino katolikus templomot a konstantinápolyi ökumenikus pátriárkának adományozta. A moszkvai pátriárkatus az orosz nagykövetség kertjében épített magának templomot, amit 2009-ban szenteltek fel.
Két évtizeddel ezelőtt építették fel Rómában Európa legnagyobb mecsetét. Most ehhez Európa legnagyobb buddhista temploma is csatlakozik, amit kínai buddhisták építettek. A megnyitásra, mely véletlenül vagy szándékosan éppen húsvétvasárnapra esett, tizenhat buddhista szerzetes érkezett Taiwanról. A templom a város szélén Prenestino negyedben található, ahol óriási raktárhelységek állnak, ahova naponta tömegesen érkeznek a „Made in China” feliratú áruk. Rómában a hivatalos adatok szerint 12 ezer kínai él, akik szinte kivétel nélkül a délkelet-kínai provinciából, Zhejiang-ból származnak. Hogy közülük hányan buddhisták, nem tudni.
A Hua Yi Si nevet viselő templom tisztulási- és nyitóünnepségén mintegy ezer kínai vett részt, és ott volt Róma polgármestere, Gianni Alemanno is. Az egykori újfasiszta és mai jobb-demokrata politikus más vallások kultuszhelyeinek létét „egy toleráns szellem” jelenék nevezte, mely jellemző Rómára. Az új templom „városunk toleranciájának egyik primátusa, nálunk van Európa legnagyobb mecsete, és most Európa legnagyobb buddhista temploma is”, mondta a városfő lelkesen. „A keresztény Rómában és húsvétkor bizonyságot teszünk róla, hogy a vallási értékek az egész emberiségnek számítanak, és abban segítenek, hogy az emberi értékek növekedjenek. Ezért fejezünk ki mindenkivel szemben nagy barátságot, akik vallásukat illedelmesen gyakorolják”.
Olaszország 2012. december 11-én, a buddhistákkal és a hindukkal először ismert el államilag nem-keresztény vallási közösséget. (Az izraeli közösség már a római idők óta jelen van a városban.) Róma városa financiálisan is támogatta a buddhista templom megépítését. (katolikus-honlap.hu)

2013. április 28.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése