2012. február 15., szerda

Olasz püspökök: a templomok látogatása maradjon ingyenes

Olaszország több mint 95 ezer templomából mintegy hatvan megtekintéséhez belépőjegyet kell váltani: ezek a kivételt képező templomok, amelyek rendkívüli jelentőségű kulturális örökséget őriznek. Itt azonban a kivétel nem erősíti a szabályt. A szabály az marad, hogy „istentisztelet számára nyitott templomokba a belépés nem köthető belépőjegy fizetéséhez” – írják az olasz püspökök.
A belépésnek ingyenesnek kell lennie – hangsúlyozza az Olasz Püspöki Konferencia, visszatérve arra a pontra, amelyet néhány héttel ezelőtt vitatott meg a konferencia állandó tanácsa. A testület február 14-én kiadott jegyzéke újra megerősíti az olasz hagyományt jellemző elvet, mely szerint „a templomok látogatása ingyenes kell legyen, mivel elsődlegesen az egyéni és közösségi imádságnak szentelt helyek. Ez a szabály érvényes mind az egyházi, mind az állami, valamint közintézmény vagy magántulajdonban lévő templomokra is – teszik hozzá a püspökök. Ezt kell szem előtt tartani a történelmi és művészettörténeti szempontból nagy jelentőségű templomoknál is, ahová turisták tömegei özönlenek: alapvető, hogy a turista megértse: szent helyre lépett be, következésképpen megfelelően és tiszteletteljesen viselkedjen.”
A fő elv természetesen nem zárja ki, hogy belépőjegyet kelljen váltani a templomtól egyértelműen különálló részek, pl. kripta, kincstár, keresztelőkápolna, harangtorony, kerengő vagy különálló kápolna látogatásához.
A püspöki konferencia irodái által tavaly készített felmérés szerint Olaszországban 59 templomban kell fizetni a látogatásért, ez a szám azonban mérsékeltnek mondható a teljes kulturális örökséghez képest. Nem ritka ellenben, hogy turnusokra osztva megszabják a bent tartózkodók létszámát a javak megőrzése és biztonsága érdekében – írja az Avvenire.
Néhány példa: Firenzében ez év januárjától a Szent Kereszt-bazilikába 5 euró a teljes árú belépő, míg a S. Maria Novella-templomba 3,5 euró. Velencében a Chorus-Chiese egyesület 16 templomot fog össze: egy évre szóló 10 eurós bérlettel valamennyi megtekinthető, a családi bérlet 20, egy alkalmi jegy pedig 1,5 euróba kerül. Ravennában egy 9,5 eurós gyűjtőjegy szintén több templomba valamint az érseki múzeumba és kápolnába biztosít belépést. A pisai székesegyházba 2, a sienai S. Maria Assunta-templomba és a S. Giovanni-kápolnába 3 euróért lehet belépni.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése