2011. május 14., szombat

Önt figyelik, avagy kellemes repülést!


Az Európai Unió országai ezentúl megőriznek minden információt az európai gépekkel utazó légi utasokról.

Így az európai üdülőhelyekre utazó turisták milliói már nyáron megfigyelés alá kerülnek. Az uniós országok repülési hatóságainak elküldött utasítás szerint, az utasokról szóló személyes információk az indulás és az érkezés országainak adatbázisában lesznek. Így például az utasról, aki Londonból Rómába repül a British Airways járatával, mindent tudni fognak a brit és az olasz hatóságok: kivel utazik, mennyiért vásárolta a jegyet, milyen osztályon, milyen ételt kért.

Az adatbázisban ott lesz az utas fotója, útlevelének adatai, telefonja és címe, bankkártyájának száma, az útirány és adatok az átszállásról. Még azt is lehet tudni, hogy az utas melyik helyet részesíti előnyben a repülőgépen.

Az adatokat öt évig őrzik. A legfőbb dolog: az uniós országok mindegyike köteles szomszédja kérésére rendelkezésére bocsátani az adatokat az utasok mozgásáról. És nem számít, mivel vádolják az utast: terrorakció előkészítésével, pénzmosással vagy otthoni erőszakoskodással.

Damian Green brit bevándorlási miniszter bejelentette, hogy Nagy-Britannia csatlakozni fog a légi utasokról szóló adatok őrzésére és cseréjére vonatkozó egyezményhez, ugyanakkor rámutatott: nyilván éles kritika várhatók azok részéről, akik ebben a brit szuverenitás elleni támadási kísérletet látnak. „Ugyanakkor minden Nagy-Britannia biztonsága érdekében történik” – válaszolta opponenseinek a miniszter.

Mindeddig csak az Európán túlról érkezett utasokról gyűjtöttek információt.

Egyébként a megfigyelésért az európai járatok utasai fognak fizetni. A jegy árát kisebb pótdíjjal egészítik ki, és ebből gyűjtenék össze a számítógépes adatbázis kialakításához szükséges eszközöket.

ruvr.ru


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése