2011. május 20., péntek

Nagymarosi ifjúsági találkozó - a házasság szentségéről a család évében

Május 21-én, szombaton újból megrendezik a Nagymarosi Ifjúsági Találkozót, a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer megrendezett országos lelkinapját. Idén tavasszal a Család évéhez kapcsolódik a találkozó, amelynek mottója: „Boldogság szélessávon – A házasság szentségéről”. Az idei tavaszi együttlét abban segíti a fiatalokat, hogy felismerjék, mekkora kincset, erőt, lehetőséget, kalandot rejt a házasság szentsége; bátorítja őket, hogy merjék vállalni azt Isten áldásával. Az előadást az ismert katolikus könnyűzenész, Sillye Jenő és felesége, valamint másik két házaspár tartják, a szentmise főcelebránsa pedig Zimonyi János kanonok, nagymarosi plébános lesz.
Május 21-én újra sor kerül a Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő – 1973 óta létező –, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja. „Nagymaros” története több évtizedre nyúlik vissza, amikor Sillye Jenő és barátai a Dunakanyarban énekes-imádságos összejöveteleket szerveztek, amelyeket később a fiatalokkal foglalkozó papok, köztük Balás Béla – ma kaposvári megyéspüspök, a Püspöki Konferencia ifjúsági referens püspöke – és Kerényi Lajos pártfogásukba vettek, és segítettek folyamatossá tenni a találkozók megrendezését. Az országos lelkinap sok határon túli fiatalt is vonz, különösen a közeli Felvidékről.

A Család évében megrendezett találkozó mottója: „Boldogság szélessávon – A házasság szentségéről”.
Az idei tavaszi találkozó abban segíti a fiatalokat, hogy felismerjék, mekkora kincset, erőt, lehetőséget, kalandot rejt a házasság szentsége; bátorítja őket, hogy merjék vállalni azt Isten áldásával.
Az előadást ezúttal Sillye Jenő, felesége és másik két házaspár tartják, a szentmise főcelebránsa pedig Zimonyi János kanonok, nagymarosi plébános lesz.

A nap vázlatos felépítése

•   9.00 – közös reggeli ima (az Eucharist zenekar vezetésével)
• 10.00 – előadás (Sillye Jenő, felesége és másik két házaspár)
• 11.00 – fakultációk
• 13.00 – ebédszünet, idő a személyes találkozásokra
• 14.00 – szentségimádás
• 15.00 – szünet
• 15.30 – énekpróba a szentmisére
• 16.00 – szentmise Zimonyi János atyával, majd Mária-köszöntő
• 18.00 – közös éneklés a plébániakertben, majd táncház

Milyen programok várják a fiatalokat?

Az előadás után a fiatalok különböző fakultációkon vehetnek részt.
·       A főelőadókat a templomkertben csoportokra osztva kérdezhetik tovább a témáról az érdeklődők.
·       A templomban a „keresők” számára tart előadást Kerényi Lajos atya.
·       A református templom szokás szerint egy biblikus előadásnak ad helyet, itt most Jelenits István piarista szerzetes atya várja az érdeklődőket.
·       A város felett magasodó kálvárián Brückner Ákos Előd és Várnai Péter atyák válaszolnak a fiatalok kérdéseire.
·       A Művelődési Házban Markus Muth atya (Ausztria) a MEKT (Közép-európai Katolikus Ifjúsági Együttműködés) tagjaival filmvetítésre és beszélgetésre várja a fiatalokat.
·       A Duna-parton kiscsoportos beszélgetések zajlanak.
·       Egy-egy helyszínen férfi, illetve női szerzetesekkel lehet beszélgetni: az érdeklődő fiatalok feltehetik kérdéseiket a szerzeteseknek, és közelebbről megismerhetik a rendek életét. A férfirendekkel az Alsó iskolában találkozhatnak a fiatalok, a női rendekkel a napközi udvarán lehet beszélgetni.
·       A plébániatemplom altemplomában a találkozó alatt szentségimádás zajlik.
·       Az előadás végétől a szentmise kezdetéig lehetőség van gyónásra, lelkibeszélgetésre.

Információ sajtósoknak
A sajtó képviselőit arra kérjük, hogy érkezéskor jelentkezzenek be a regisztrációs asztalnál, a plébániakert bejáratánál. Aki az előadókkal vagy a szervezőkkel interjút szeretne készíteni, Marton Zsolt atyát keresse (30/462-8925) előzetesen vagy a találkozó helyszínén.


Fritzné Tőkés Éva
sajtóreferens
MKPK Sajtószolgálat
1071 Budapest, Városligeti fasor 45.
Tel.: 321-0945
Fax: 351-0425

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése