Együtt imádkozott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnökével és a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökével a békéért. A kurír beszámolója helyzetkép az ökumené előrehaladásáról – és valami másról.

Az eseményről készített képeken a püspökök az oltár mögé állva imádkoznak együtt. Az oltár a jól ismert “neokonzervatív” katolikus liturgikus felfogás szerint elrendezett: egyik oldalon a két gyertya, másik oldalon a könyv, középen a hívek felé fordított feszület. Ezt ismerjük, nem?

Csakhogy ez nem egy katolikus templomban készült, hanem az evangélikus püspökség kápolnájában. Az evangélikusok tehát osztoznak az uralkodó katolikus “liturgikus” érzékben. Vagy mégsem?

Mit is látunk a képen a Luther-asztal előtt? Térdeplőket! A valóságos jelenlétben nem hívő lutheránusok térden részesülnek az úrvacsorában!

Lehet, hogy nem is ők osztoznak a katolikus liturgikus érzékben, hanem a “katolikusok” az övékében?

Az egyedüli különbség az, hogy a mi püspökeink és papjaink sokkal következetesebbek: ők már rég eltávolították az Eucharisztia mibenlétéről vallott protestáns felfogásuknak ellentmondó térdeplőket.


https://invocabo.wordpress.com/2022/10/13/helyzetjelentes-az-okumenerol/