Egy katolikus pap az arizonai Gilbertben Nagycsütörtöki szentbeszédében bocsánatot kért plébániája híveitől azért, mert tavaly a járvány miatti lezárások ideje alatt nem járulhattak a szentségekhez.

A Szent Anna római katolikus templom papja, Sergio Munoz Fita „bocsánatot kért a hívőktől, mert tavaly hosszú hetekig nem áldoztathatta meg őket.”

„Szükségét érzem, hogy nyilvánosan kérjek bocsánatot az elmúlt év eseményeiért. Pap vagyok, és ezért ha csak kicsit is – én képviselem az Egyházat” – kezdte Fita atya.

„Amikor tanácsért fordultok hozzám, nem az én véleményemet kéritek, mert az ugyanolyan esendő és törékeny, mint a tiétek. Azt az irányítást és igazságot keresitek, amit Isten adott az egyháznak.”

„Tudom, hogy ez a valóság, és ezért kérem a bocsánatotokat ma este. Isten megbocsátását, az Egyház nevében, a saját bűneimért és az egyház bűneiért. Azért kérek tőletek bocsánatot, mert az oltáriszentség vétele, áldoztatás nélkül hagytalak benneteket hetekig.”

„Sokan közületek a járvány legnehezebb pillanataiban mennyei atyátokhoz fordultatok kenyérért, és mi e helyett követ adtunk nektek. Megbuktunk, mert megtagadtuk tőletek az egyetlen táplálékot, amely életben tudja a reményeteket.

„Akkor hagytunk el titeket, amikor a legközelebb kellett volna lennünk hozzátok. Ezért ebben a szentmisében a megbocsátásotokat kérem.”

„A legrosszabb dolog az, hogy nem ígérhetem meg, hogy ez többé nem történik meg. Mert amennyire én tudom, senki nem fejezte ki a sajnálatát azért, ami történt.”

„Megígérem nektek, hogy én soha többé semmi hasonlóban nem veszek részt. És ha az engedelmesség parancsa hasonló helyzetbe kényszerít, inkább visszavonulok, hogy ne legyek felelős és bűnös olyasmiben, ami még ma is nyomja a lelkiismeretemet, és amit egész életemben szégyellni fogok.”

A bocsánatkérésről készült videó itt tekinthető meg:

Fordította: Eiben Ingeborg

https://katolikus.ma/cserbenhagytunk-titeket-egy-arizonai-pap-bocsanatkerese-azert-mert-megtagadtak-az-aldoztatast-a-vilagjarvany-alatt