Amikor a második vatikáni zsinat felkérte a kolostorokat, hogy vizsgálják felül szabályaikat és alkotmányukat, a francia Alençoni karmelita apácák megállapították, hogy az avilai Szent Teréz által írt rendelkezések rendben vannak.

Úgy folytatták életüket, mintha a második vatikáni zsinat soha nem történt volna meg. Ez volt az első szerencsés döntésük. Második szerencsés döntésük az volt, amikor Summorum Pontificum (2007) nyomán a hagyományos latin szentmisét kérték.

"Megállapítottuk, hogy a mise áldozati dimenziója kevéssé fejeződött ki az emberek előtt tartott misén, míg a hagyományos forma tökéletesen kifejezi a katolikus tant" - mondta egy apáca a HommeNouveau.fr lapnak (február 5).

A kolostor egyhangúlag megszavazta ezt a változást. Jacques Habert püspököt, aki akkoriban Séesben tartózkodott, nem ellenezték. Csak arra kérte az apácákat, hogy fokozatosan vezessék be a változásokat.

Alençon kármelita kolostor egyike azon kevés európai kármelitáknak, akik teljesen elfogadták a régi rítust: "Rájöttünk, hogy sok fiatal keresi ezt" - mondja az egyik apáca.

https://gloria.tv/post/ZW4cVEViFmnY38j2PZSY1ADu4