2022. február 25., péntek

A MIHEZTARTÁS VÉGETT: A HÍVEK NYELVRE ÁLDOZÁSI LEHETŐSÉGE TOVÁBBRA IS ÉRVÉNYBEN VAN!

Első tétel:
„Ismerjék el a hívek jogát a szentáldozáshoz, és a szentségimádáshoz az előírt módok szerint. Ne essünk ezen a téren az állami hatóságok és a püspök rendelkezéseit meghaladó túlzásokba.” (Az Istentiszteleti és Szentségfegyelmi Kongregáció „Örömmel térjünk vissza az Oltáriszentséghez!” kezdetű levele a Püspöki Konferenciák Elnökeihez a szent liturgia ünnepléséről a COVID-19 okozta járvány alatt és után. Vatikánváros, 2020. augusztus 15.)
Második tétel:
„A hívőnek mindig megvan a joga ahhoz, hogy saját választása szerint a nyelvére kérje a szentostyát.” (Római Misekönyv Általános Rendelkezései, 161. pont. Idézi az Istentiszteleti és Szentségfegyelmi Kongregáció „Redemptoris Sacramentum” instrukciója 92. pontja. Vatikánváros, 2004. április 30.)
Harmadik tétel:
„Kérjük a szentmiséken (…) a nyelvre áldoztatás elhagyását és a kézbe áldoztatás általánossá tételét.” (A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia járványügyi közleménye. Budapest, 2020. március 5.)

Negyedik tétel:
„Továbbra is kérjük, hogy a szentmisében […] az áldoztatás a latin rítusban továbbiakban is kézbe történjen.” (A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia járványügyi közleménye. Budapest, 2020. szeptember 4.)
Konklúzió:
Amennyiben csak „kéri” (sic!) az MKPK, akkor nem tiltja kifejezetten. Ha ezzel kötelez, rendelkezése érvénytelen, mivel általánosabb rendelkezésnek, és magasabb egyházi fórumon hozott speciális döntésnek ellentmond, mely esetben az utóbbiak maradnak hatályban. Egy magyar pap, de egy magyar püspök sem kötelezhet egy hívőt arra, hogy kézre kényszerüljön áldozni. Továbbá nem kényszeríthető egy magyar püspök, vagy pap sem, hogy az MKPK ezen „közleménye” (sic!) szerint a híveket kizárólag kézre áldoztassa meg.
Ha ezért bárkit retorzió ér, az törvénytelen, a kánoni hatalommal való visszaélésből ered, és ennélfogva minden kánoni következménye is érvénytelen, vagyis semmis. (Például, ha ezért „engedetlenség” címén a papi tevékenység alól egy igazságtalan és zsarnok, vagyis a magasabb törvényekkel önkényesen szembemenő ordinárius, lett légyen az egy metropolita érsek, akár felfüggeszti, vagy akár kiközösítéssel fenyegeti egyházmegyés papját és a véle egyetértő híveit.)
Akit bővebben érdekel, annak Főtisztelendő Alácsi Ervin János tábori lelkész tavaly márciusban kifejtett és alátámasztott gondolatait ajánljuk elolvasásra:

 

https://strigonium.blogspot.com/2020/03/akkor-most-nem-aldohatok-nyelvre.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése