2019. november 1., péntek

Templomfoglalás a kínai Handan egyházmegyében

screenshot_2019-10-31_18_whatsapp.pngHelyi idő szerint ma reggel 6 órakor katolikus hívek és papok egy csoportja elfoglalta és a folyamatos jelenlétükkel őrzik a kínai Handan egyházmegye Wu Gao Zhang templomát, hogy ezzel akadályozzák meg a kormányzat által elrendelt lerombolását. A hírt a Külföldi Missziók Pápai Intézetének híroldala, az Asia News tette közzé.
A templom papjai próbáltak párbeszédet folytatni a hatóságokkal, ilyen úton azonban nem jártak sikerrel. A templom hívő közössége a világ katolikusaihoz fordult, imádságot kérve tőlük az akciójuk sikeréért.
A Wu Gao Zhang templom működését korábban a pártállami katolikus egyház is elfogadta, és mostanáig törvényesen működhetett. A lerombolásának ürügyéül jelenleg az szolgál, hogy a templom számára nem szerezték be a működéshez szükséges összes új hatósági engedélyt.
Helyszíni videók a templomfoglalásról:
Amióta Kínában a vallási életet új, szigorúbb szabályozás alá vonták, a kormányzat minden olyan templomot leromboltat - legyenek azok az állami vagy a földalatti egyház templomai -, amelyeknek nincs minden rendben az engedélyeztetésével. A lebontási határozatokat könyörtelenül kivitelezik, a fellebbezés lehetősége nélkül.
A hívek szerint bár az üldöztetésnek eme új formájáért nem a tavaly szeptemberben megkötött kínai-vatikáni megállapodás az oka, a megállapodás azonban nagyobb hatalmat adott az állami hatóság kezébe a katolikusokkal szemben. A hatóságok az ilyen intézkedések során minden esetben arra hivatkoznak, hogy "a Vatikán támogat minket", a visszaéléseket pedig ugyanerre hivatkozva hallgatják el.
A handani egyházmegye hívei szerint a hatóságok a Wu Gao Zhang templom mellett negyven másik templom lerombolását is elrendelték. Az új vallásügyi szabályok alapján a papoknak és püspököknek kivétel nélkül regisztrálniuk kell a "hazafias" egyházba, és az aláírásukkal támogatniuk kell a kínai katolikus egyház "függetlenségét". Jiangxi-ben és Fujianban számos templomot bezártak, és mindazokat a papokat, akik nem voltak hajlandóak aláírni a regisztrációs nyilatkozatot, elüldözték.
Az elmúlt hetekben a yujiangi egyházmegyében Jian és Fizhou városok templomait, valamint a fuzhou-i egyházmegyében Fuqin és Changle városok templomait is bezáratták.

(Forrás: AsiaNews.it)
https://katolikusvalasz.blog.hu/2019/11/01/templomfoglalas_a_kinai_handang_egyhazmegyeben

Lerombolták a blokád alá vont templomot a kínai Handan egyházmegyében

A hatóságok kompenzációt ígértek cserébe.

Földet, és azon egy új templom megépítéséhez pénzt is felajánlottak kompenzációként a kínai hatóságok annak a hívő katolikus közösségnek, amely november 1-jén elbarikádozta magát a Handan egyházmegye Wu Gao Zhang templomában, hogy így akadályozzák meg az épület hatósági lerombolását.
A templom lebontását azért rendelték el a hatóságok, mert annak közössége állítólag nem szerezte be az új vallási előírások által megkövetelt összes működési engedélyt. A Wu Gao Zhang templom működését korábban a pártállami katolikus egyház is elfogadta, és mostanáig törvényesen működhetett.
A tüntető hívek október 31-én virrasztást tartottak a templomban, majd másnap reggel 6 órától blokád alá is vették az épületet. A tiltakozáshoz az egyházmegye több papja is csatlakozott, akik közül többen megpróbáltak közvetíteni a tárgyalások során a tüntetők és a hatósági személyek között.
A tárgyalások eredményeként a hatóságok egy új földterületet és pénzügyi támogatást ajánlottak fel egy másik katolikus templom megépítéséhez. Bár a Wu Gao Zhang templom plébánosa ragaszkodott ahhoz, hogy puszta ígéret helyett még a lebontást megelőzően megkaphassák az új földterületet, nem világos, hogy ez végülis ténylegesen megtörtént-e.
A tüntetést a hatóságok sikeresen feloszlatták, és a Wu Gao Zhang templomot mostanra már teljesen lebontották. A templom mindössze egy évig állt: 2018. augusztus 15-én szentelték fel és nyitották meg. A templom egy a hívek által megvásárolt fölterületen épült meg. A megépítésére azért került sor, mert az egyre növekvő katolikus közösség számára az előző templomépület már túl kicsinek bizonyult.
A hívek szerint a templomot azért rombolták le, mert a hatóságoknak nem tetszett a közösség növekedése. Mint elmondták, szóbeli ígérettel hitegették őket, hogy a szükséges engedélyeket időben megkapják, a dokumentumok tényleges kiadását azonban szerintük szándékosan visszatartották.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése