A németországi Augsburg és Dillingen sváb járásokban ismeretlenek öt óra leforgása alatt három templomba törtek be, egy további esetben pedig megpróbáltak bejutni.

A bűncselekmények vasárnap 11:30 és 16:30 óra között történtek, közölte a rendőrség.

A közlemény szerint a Buttenwiesen-Pfaffenhofen-i Szent Márton templomban ismeretlenek feltörtek két perselyt, a Heretsried-i Szent Márton templomban feltörték a tabernákulumot és a perselyt. A Zusamaltheim-i Szent István (a mártír) templomba is sikerült bejutnia valakinek, de nem tulajdonított el semmit.

A tettesek ezek után megpróbálták a Villenbach-i Szent Jakab templomot feltörni, sikertelenül.

A rendőrség saját bevallása alapján két tettest feltételez.

Az Augsburg-i egyházmegye közleménye szerint a keletkezett anyagi kár mértékéről nem állnak megbízható adatok rendelkezésre. Különösen rossz, hogy a Heretsried-i betörés során ellopták a konszekrált ostyákat tartalmazó cibóriumot. “A Heretsried-i templom meggyalázása mélységesen megdöbbenti a püspökséget és sok hívőt.”

A dóm templomigazgatója, Harald Heinrich a rendkivüli események miatt óvintézkedésként elrendelte az összes templom és kápolna bezárását a szentmise idején kívül és felvigyázó nélkül az augsburgi, dillingeni és donauwörthi járásban. Ez az intézkedés ideiglenes, még nincs meghatározva, hogy meddig marad érvényben.

“Az egyházmegye célja, hogy a templomokat és a kápolnákat, mint az imádság és elcsendesedés valamint keresztény kultúránk kifejezésének helyeit nyitva tartsa.”

Továbbá az augsburgi egyházmegyében több, mint 2.000 templom és kápolna van. Betörések, különösen perselylopások mindig is voltak. Egyéb feltünő dolgokról azonban nem érkezett az elmúlt években jelentés.

https://www.katholisch.de/artikel/23365-gefaess-mit-konsekrierten-hostien-aus-tabernakel-gestohlen
https://gloria.tv/post/SnyQ8WznnUoh4VE1ieZrpaDQ7