A Manchester Egyetem mentálhigiénés központjának dokumentációja szerint egyre több diák lesz öngyilkos az Egyesült Királyságban, és gyakran a vizsgák előtti stresszes időszak jelenti az “utolsó cseppet a pohárban”.
A jelentés egyértelműen közli azt a megállapítást, hogy a gyermekek és fiatal felnőttek által elkövetett öngyilkosságok száma a vizsgaidőszakban kiugró értéket mutat, ami azzal magyarázható, hogy a diákokra túlfokozott pszichológiai nyomás nehezedik a vizsgaidőszakban. A statisztika szerint áprilisban és májusban 96 fiatal vetett véget saját életének Angliában és Wales területén, ami után a következő érték – 88 – szeptember; az a hónap, amikor a diákok megkezdik az egyetemi évet.
2014 és 2015 folyamán összesen 145, 20 év alatti fiatal követett el öngyilkosságot, közülük 63-ra fokozott nyomás nehezedett a tanulmányaikkal kapcsolatban. Közülük minden harmadik személy vizsgaidőszakban, vagy a vizsgaidőszak eredményeire várakozva követett el öngyilkosságot. A 20 és 24 év közti fiatalok által elkövetett öngyilkosság esetében szintén tényező volt a tanulmányokkal kapcsolatos feszültség.
A jelentést azt követően publikálták, hogy egy a fiatalok öngyilkossági kísérleteit megakadályozni hivatott civil szervezet, a Papyrus olyan adatokat hozott nyilvánosságra, melyek szerint drasztikusan megnövekedett a vizsgaidőszakban segítséget kérő fiatalok száma.
“Ahogy közeledik a vizsgaidőszak, évről évre egyre több szuicid gondolatokkal küzdő személy kér segítséget, de ezen belül is egyre nagyobb arányban vannak jelen a tanulmányaikkal küzdő tizen- és huszonévesek. Közös aggodalmuk, hogy mindannyian tartanak a jövőtől, félnek attól, hogy nem mennek át a vizsgán első alkalommal, vagy nem kapnak elég jó jegyeket, ami leronthatja esélyeiket a munkaerőpiacon” – áll a civil szervezet által kiadott jelentésben.
Az Egyesült Királyságban az öngyilkosság elsődleges halálok a 35 év alattiak esetében, beleértve nőket és férfiakat is. Az országos statisztikai hivatal szerint 2015-ben 5,5-re emelkedett a – százezer főre vetített – öngyilkossági ráta. 2014 és 2015 folyamán összesen 922 személy vetett véget saját életének az Egyesült Királyságban, ennek 14%-a 10 és 19 év közti személy, 21%-a pedig 20-34 éves volt. A 20 év alatt elkövetett öngyilkosságok 11%-át olyan fiatal hajtja végre, aki maga is elveszített egy hozzá közel álló személyt, aki önkezével vetett véget saját életének.
A tanulmány hangsúlyozza, hogy a 20 és 24 év közti öngyilkosok közül minden második személy követett el önsértéseket, mielőtt öngyilkossági kísérletet hajtott végre, így az önsértés az öngyilkossági kísérlet előjelének tartható, különösen ilyen fiatal korban.

http://www.hidfo.ru/2017/07/egyre-tobb-brit-fiatal-kovet-el-ongyilkossagot-vizsgaidoszakban/