2016. április 19., kedd

A hamispróféta üzent a menekülteknek: Ti ajándékok vagytok!


Ferenc pápa a római Astalli-menekültközpont létrehozásának évfordulójára küldött videóüzenetben bocsánatot kért a menekültektől, amiért a „társadalmunk elzárkózik” tőlük, és ajándéknak nevezte őket. A pápa szerint a menekültek hídként köthetik össze a távoli népeket, a kultúrákat és a vallásokat.
A menekültek nem terhet, hanem ajándékot jelentenek - mondta Ferenc pápa a menekültekről a jezsuita rend által működtetett római Astalli-menekültközpont létrehozásának évfordulója alkalmából kedden küldött videóüzenetében.
„Túl sokszor nem fogadtunk be benneteket! Teherként, problémaként, költségként kezelnek, miközben ajándék vagytok” – mondta a katolikus egyházfő. A pápa bocsánatot kért „társadalmunk elzárkózása és közömbössége miatt”.  Úgy fogalmazott, hogy a menekültekkel szembeni magatartást az a félelem okozza, amely szerint a társadalomban jelenlétük „élet- és mentalitás-változáshoz” vezethet.
Ferenc pápa kijelentette, a menekültek mindegyike „hídként kötheti össze a távoli népeket, megteremtheti a különböző kultúrák és vallások találkozását, út lehet közös emberségünk újbóli felfedezésére”. Hozzátette: „mindannyian idegenek és zarándokok vagyunk ezen a földön (...) a közösen tett út kevésbé ijesztő”.
A fenállása 35. évfordulóját ünneplő, római székhelyű Astalli-központot a nemzetközi Jezsuita Menekültszolgálat (JRS) tartja fenn. Évente több mint húszezer menekültnek nyújtanak segítséget csak az olasz fővárosban. Ferenc pápa 2013 szeptemberében látogatott el az Astalli-központba, ahol menekültekkel találkozott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése