2013. december 15., vasárnap

Egy józan hang - a főmufti szerint az öngyilkos merénylők bűnözők

Abdel Aziz al-Sheikh szaúdi főmufti egy al-Kaida merénylet kapcsán bűnnek minősítette az öngyilkos merényleteket, és úgy nyilatkozott, hogy az öngyilkos merénylők a pokolra fognak jutni – adta hírül az Al-Hayat című pánarab napilap.
Egy nemrégiben lezajlott rijádi konferencián a legfelsőbb szaúdi vallási méltóság úgy nyilatkozott, hogy az öngyilkos merénylők bűnözők, akik szándékos halálukkal „a pokolba rohannak” – olvasható az Al-Hayat hasábjain. Abdel Aziz al-Sheikh szerint az öngyilkos merénylők „megtévedt emberek, akik nemcsak saját magukat pusztítják el, hanem aláássák a társadalmat is.”
A szaúdi főmufti már 2010-ben elítélte a civil lakosságot célba vevő terrorista támadásokat, és kijelentette, hogy az ilyen cselekedeteknek semmi közük a muzulmán valláshoz.
A főmufti mostani nyilatkozatának előzménye az volt, hogy a jemeni hatóságok szerint a honvédelmi minisztérium ellen december 5-én Szanaában elkövetett nagyszabású merénylet elkövetőinek többsége szaúdi állampolgár volt. A jemeni merénylet, melyet egy autóba rejtett bomba robbantásával követtek el, 56 ember halálát okozta. A bűntényt az al-Kaida szaúdi és jemeni egyesült csoportja vállalta magára.
Szaúdi dzsihádisták számos merényletet követtek el Irakban is, illetve a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli merénylet elkövetői között is közel 20 szaúdi illetőségű személy szerepelt – tájékoztat a La Croix.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése