2013. október 3., csütörtök

Problémák a Normafa körül?

A Normafa rendezési tervében szerepel a Szent Anna réten építendő engesztelő kápolna, ezért érdekes számunkra, ami a rendezési terv körül történik. Most környezetvédő aktivisták megtámadták a rendezési tervet, mert az szerintük 3 hektárnyi erdő kivágásával járna. Valóban igaz ez?

"A Facebook-csoport oldalán közzétették a Belügyminisztérium terveit a Normafa átalakításáról. A csoport a térkép alapján kiszámolta, hogy körülbelül 3 hektáron kellene megtisztítani a Normafán az erdőt a tervezett sípályák, felvonók és bobpálya kialakításához.
„A parlament természetvédelmi bizottságának hosszas könyörgésére kiadta a minisztérium a Normafa fejlesztési terveit. A BM térképén még véletlenül sincsen lépték ábrázolva. Ez nem vette el a kedvünket attól, hogy kiszámoljuk, a Normafa mekkora erdőterületet érinti a beruházás. A számoláshoz a műholdkép léptékét vettük alapul. A számok nem egzaktak, de a nagyságrendet jól mutatják” – írták az oldalon a csoport tagjai.
A területen a következőkkel számoltak: A nagyfelvonóra (székes) 10 méter szélességben favágás, a kisfelvonókra (valószínűleg csákányos, vagy tányéros) 5 méter szélességgel. A pályákra 15 méter széles irtást kalkuláltak, a széles pályára 40 méter széles irtással, a dupla pálya alsó szakaszára 20 méterrel. Eszerint felvonó és pályahosszok a szélességgel - felvonók és pályák jobbról balra haladva a térképen: 754*10 = 7540 - Nagyfelvonó, 257*5 = 1285 - Nagyfelvonó melletti tányéros felvonó, 130*5 = 650 - Széles kispálya tányéros felvonó, 200*5 = 1000 - Dupla pálya tányéros felvonó.
 .A számítás alapjaTovábbá: 257*15 = 3855 - Nagypálya melletti kispálya, 114*40 = 4560 - Széles pálya, 142*15 = 2130 - Dupla pálya alsó rész, 171*15 = 2565 - Dupla pálya felső rész, 200*20 = 4000 - Dupla pálya közös szakasz, 1000*5 = 5000 - Nyári bobpálya alatti terület. Azaz összesen 32 ezer 585 négyzetméter.
A csoport aláírásgyűjtést is indított a Normafa megmentéséért a Peticiok.com-on.
Mint arról beszámoltunk, 238 igen, 38 nem szavazattal és 4 tartózkodás mellett hétfőn elfogadta a parlament a Normafa Park fejlesztését lehetővé tevő törvényt. A kormány szándéka szerint megalapozza egy európai színvonalú sportkomplexum kialakítását, de nem változtatja meg országos érvénnyel a természetvédelmi, erdővédelmi és építésügyi szabályokat, csak kifejezetten a Normafa területére enged eltérést. A szánkó- és sípályák különválasztását, új liftek építését, parkolók kialakítását ígérő átfogó terv ötmilliárd forintból valósulna meg. A kormány szerint a törvény megteremti a lehetőségét a műemléki védettségű Fácán Vendéglő felújításának és legfeljebb 10 százalékos bővítésének, valamint egy új, legfeljebb 500 négyzetméteres, „hitéleti rendeltetésű épület" felépítését Anna-réten.
A XII. kerület szerint majd csak lesz terv
Váczi János, XII. kerületi alpolgármester szerint a Facebook-bejegyzés szerzőjének nem tűnt fel, hogy a sípályákat jelző vonalak nem erdőben, hanem egy olyan réten vannak, amit több mint 100 éve sízésre használnak telente a budapestiek. Hozzátette: a Hegyvidéki önkormányzat már elindította azt a Natura 2000 hatásvizsgálatot, amely az azt kiegészítő további környezetvédelmi hatásvizsgálatokkal együtt a lehető legszigorúbb környezetvédelmi feltételeket fogja meghatározni a Normafa lehetséges rehabilitációja során. Ezeknek a vizsgálatoknak és az azt követő megvalósíthatósági tanulmánynak (amely meghatározza a tervezett lesiklópályák pontos nyomvonalát) a megismertetése után a XII. kerületiek helyi népszavazáson dönthetnek majd arról, hogy lesz vagy nem lesz fejlesztés a Normafánál.
(Tenczer Gábor, index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése