2013. október 29., kedd

Keresztények böjtölnek Dél-Koreában az atomenergia ellen

Az Egyházak Világtanácsának 10. közgyűlésével párhuzamosan, mely Puszanban zajlik szeptember 30. és november 8. között, a dél-koreai keresztények 40 napos böjtöt és imát tartanak az atomenergia-felhasználás ellen az EVT közgyűlésnek helyt adó Busan City Hall előtt.
Az EVT Élet Istene, vezess minket igazságra és békére című közgyűlését választották tiltakozásuk alkalmául az atomenergia ellen küzdő, dél-koreai keresztények, akik a tanácskozással párhuzamosan 40 napos böjtbe és imába kezdtek. Az akcióval az atomfelhasználás veszélyeire kívánják felhívni a figyelmet, illetve azt szeretnék elérni, hogy zárják be Dél-Korea legrégibb atomerőművét, mely az EVT közgyűlés helyszínétől csupán 20 kilométerre működik.
A tiltakozók a nemzetközi figyelmet is rá kívánják irányítani a nukleáris energia veszélyeire, illetve arra, hogy a Koriban működő atomerőmű közelsége miatt az EVT közgyűlés helyszíne is veszélyzónába esik. A 35 évvel ezelőtt létesített üzemben sorozatosak az üzemzavarok, melyek következtében gyakran a reaktor is leáll.
A résztvevők a tiltakozó akció kezdete óta minden nap a következő imát mondják el: „Bocsásd meg, hogy az atomenergia könnyelmű felhasználása által környezeti katasztrófákat okoztunk, és veszélyeztettük az emberiség túlélését. Azért imádkozunk, hogy az emberiség felhagyjon a súlyos környezeti és emberi károkat okozó nukleáris erő felhasználásával. Azért imádkozunk, hogy béke köszöntsön a világra, hogy az emberi méltóságot mindenki tiszteletben tartsa, és hogy az atomerőműveket környezetkímélő, megújuló energiaforrások váltsák fel.”
A világ országai közül Dél-Koreában a legnagyobb az atomreaktorok sűrűsége. A kelet-ázsiai állam a nukleáris energiatermelés tekintetében a világrangsor hatodik helyén áll. A négy erőműben működő 21 atomreaktor az ország energiaigényének 35 százalékát fedezi. A jelenlegi kormány az erőműpark bővítését tervezi, melynek célja, hogy 2024-re az atomenergia az ország áramellátásának 50 százalékát fedezze.
La Croix/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése