2013. szeptember 5., csütörtök

Egy szektavezér élete és halála

Steven Tari szektavezér fénykorában hatezer követőjével járta az őserdőket, gyereklányok százait erőszakolta meg, többüket meg is ölte, ivott a vérükből, és evett a húsukból. A Fekete Jézussal nem tudtak mit kezdeni Pápua Új-Guinea hatóságai, helyettük a dzsungellakó falusiak oldották meg kétszer is a helyzetet: először elfogták és megkötözték a férfit, a hétvégén pedig addig szúrták-vagdosták, amíg meg nem halt.
Csúnya halált halt Steven Tari, Pápua Új-Guinea leghírhedtebb szektavezére. Hétvégén egy hegyi falu lakói meglincselték, pontosabban inkább halálra vagdosták, egyes tudósítások szerint szinte felszeletelték. Egyelőre nem világos, hogy pontosan milyen sérülésekbe is halt bele, de a terület rendőrfőnöke, Sylvester Kalaut szerint nagy valószínűséggel a dzsungeltől övezett falu mellett fogják eltemetni, ahol megölték, mert a holttest nincs olyan állapotban, hogy szállítani lehessen, vagy túl sokáig temetetlenül hagyni. "Aki kardot ragad, kard által vész. Tari a saját fejére hozta ezt, amikor az ördöggel kezdett cimborálni" - ütött meg prófétai hangot a régió vezetője, Lawrence Pitor az esetet kommentálva.
Tari még márciusban szökött meg a pápua új-guineai Madang börtönéből 48 veszélyes bűnözővel együtt. Egy 2005-ös bravúrt ismételt meg: már akkor többféle rémséges bűntettel gyanúsították - rituális gyilkosságokkal, kannibalizmussal, sorozatos nemi erőszakkal -, és letartóztatták, de meglépett a börtönből.
A férfi saját maga köré épített kultuszt. Egykor egy lutheránus missziós iskolában tanult, de kicsapták, mert kétségbe vonta a Biblia tanításait. Ezután elkezdte járni a hegyi falvakat és úgy hatezer követőt gyűjtött maga mellé, akiknek többek között azt ígérte: ha megfogadják a tanításait, gazdagság és hírnév vár rájuk. Magáról azt hirdette, hogy ő a Fekete Jézus. Állandóan fehér köntösben, egy bibliával a hóna alatt mászkált, de a kereszténységhez elég kevés köze volt annak, amit hirdetett.
A kultusz álcája alatt saját szexrabszolga-hálózatot hozott létre, a fiatal szűz lányokat, sokszor még gyerekeket viráglányoknak hívta. A megetetett falusiak sokszor maguk ajánlották fel számára lányaikat, akiket Tari és a testőrei ágyasnak használtak. A Tari elleni vádak és a falvakban járó rémhírek szerint volt olyan eset, hogy egy megerőszakolt lányt megöltek, majd Tari az ágyasok vezetőjével ivott a véréből és evett a húsából.
A szektavezér egyszer maga büszkélkedett el azzal - az Australian Associated Press riporterének 2008-ban -, hogy összesen 430 lánnyal feküdt le. A hite szerint már nyolcéves lányokkal is szabad volt közösülnie, mert ez volt Isten jövendölése, a lányokat pedig cserébe a mennyország várta. "Amit tettem... megfelel a vallásom parancsainak. Ezek egy hívő tettei voltak, nem egy gonosztevőé" - fogalmazott.
Gondoskodott a saját védelméről is: elfogni és a szektáját felszámolni lehetetlenség volt, mert erős testőrség védte őt és a hozzá közel álló vezetőket. A gépfegyverekkel, nyilakkal, pengékkel felfegyverzett őrökkel pedig a rendőrség nem mert szembeszállni. Így fordulhatott elő, hogy hosszú éveken át fosztogathatták a be nem hódoló falvakat. Sok eldugott falut felgyújtottak, mert azok nem voltak hajlandók a Tari által hirdetett tanokat elfogadni.
A hatóságok tehetetlenségét kétszer is a falusi lakosság kompenzálta: először 2007-ben, több hónapos hajsza végére tettek pontot az óceániai ország egyik kis falujában lakók. A délutáni pihenőidőben megrohantak egy kunyhót, a bent szundikáló férfit leteperték és megkötözték. (Ekkor készült az a két fotó is, amelyen kívül nincs fellelhető kép a Fekete Jézusról. Az egyiken egy vérző szájú fekete férfit hurcolnak más férfiak, a másikon pedig egy hevenyészett, bambuszrudakból kialakított hordágyra kötözve himbálózik a teste.) Ezután az egyik falusi - lévén csak ott volt térerő - felmászott a környék legmagasabb hegyének legmagasabb fájára, és hívta a rendőröket, akik egynapos kimerítő gyaloglás után átvették a letepert férfit.
Tarit kannibalizmussal, gyilkossággal és nemi erőszakkal vádolták meg, és végül húsz év börtönbüntetésre ítélték, igaz, a kannibalizmus és a nemi erőszak kimaradt a rábizonyított vádak közül. A vád szerint legalább három - más források szerint négy - fiatal lányt gyilkolt meg, és családtagjaik szeme láttára ivott is a vérükből. A Daily Mail brit lap akkor meg is szólaltatta az áldozatok családtagjait, akik meséltek a kunyhókban tartott bizarr és véres ceremóniákról. Az egyik anya azt is állította, hogy őt magát is arra kényszerítették, hogy igyon a lánya véréből. Tari nem tagadta, hogy lányokkal feküdt le, de állította, hogy a hite szerint semmi rosszat nem tett velük, ráadásul a lányokat a saját szüleik vitték el hozzá - védekezett.
Másodszor két napja léptek közbe a Gal nevű falu lakói. Kalaut rendőrfőnök szerint Tari éppen egy nőre támadt, akit rávett, hogy csatlakozzon a szektájához, de a nő falujába tartozó férfiak megakadályozták az újabb nemi erőszakot, és megölték a férfit. Addigra állítólag már sikerült meggyilkolnia egy másik nőt. A nők Galból valók voltak, éppúgy, ahogy azok is, akiknek az évekkel ezelőtti meggyilkolása miatt Tarit elítélték.

Pápua Új-Guinea még ma is a babonák és bizarr kultuszok földje
Az óceániai szigetekből álló Pápua Új-Guinea még ma is olyan ország, ahol óriási ereje van a babonának és a boszorkányságokba meg varázslásba vetett hitnek. A számtalan szigetből álló országot jórészt máig felfedezetlen őserdő borítja, és a lakosság legnagyobb része a dzsungel mélyén fekvő falvakban él. Több mint 850 népcsoporthoz sorolják magukat, és körülbelül ennyiféle helyi nyelvet beszélnek.
Hiába keresztény elvben az ország, és hiába van közel Ausztrália, itt még nagy keletje van a fekete mágiának, sőt, a kannibalizmusnak is. Buzgó hívekre akadnak itt a bizarrabbnál bizarrabb szekták. Az első igazi pápua új-guineai anglikán püspök, Sir George Ambo nagyapja még kannibál volt. Magát a püspököt akkor közösítették ki, amikor összeállt egy Cora nővér nevű apácával, akivel közösen saját kultuszt alapítottak.
Madangban - ahol Steven Tari is felépítette a kultuszát, és ahol fiatalabb korában maga is bibliaiskolába járt - néhány éve több tucatnyi embert tartóztattak le, amiért legalább hét embert megöltek. Állítólag nyersen ették meg az áldozataik agyát, a péniszükből pedig levest főztek. 2009-ben a rendőrök egy olyan kultistát kapcsoltak le, aki nyilvános csoportszexre tudta rávenni a híveit, cserébe bőséges banántermést ígért.
Pápua Új-Guineában ma már új törvények vannak érvényben: most már ki lehet szabni halálbüntetést a nemi erőszakolókra. Amikor Tarit 2007-ben elítélték, még nem lehetett.
(Wirth Zsuzsanna, origo)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése