2013. augusztus 10., szombat

Oroszország és Ukrajna: folytatódik az ezeréves történelem

Vlagyimir Putyin orosz és Viktor Janukovics ukrán elnök Fotó RIANJúlius 27-én Vlagyimir Putyin orosz és Viktor Janukovics ukrán elnök, valamint a helyi ortodox egyház vezetői részt vettek Kijevben az 1025 évvel ezelőtt megkeresztelt Rusz ünnepségén.
Az orosz vezető elmondta, hogy az orosz és az ukrán nép lelki egysége annyira szoros, hogy semmilyen politikai megrázkódtatás sem árt neki. Az elnökök állami kitüntetésekkel illették az ortodox egyház főpapjait a népek közötti barátság fejlesztéséért és a vallási hagyományainak megerősítéséért.
A kijevi Vörös-hegyen több száz ortodox keresztény jelenlétében az ünnepi istentiszteleten püspökök, papok, valamint Oroszország és Ukrajna vezetői vettek részt, továbbá Moldova és Szerbia meghívott elnökei. A jelenlévőkhöz szólva Kirill pátriárka különösen hangsúlyozta az ortodoxia szerepét Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország és más országok népei számára, továbbá a magas erkölcsi célkitűzéseit.
Őszentsége elmondta, hogy ezekben a napokban lényegében duplán ünneplik az évfordulót, ami történelmi és kortárs egyszerre. Az elmúlt 25 évről van szó. A pátriárka szerint ez az időszak, „Oroszország második megkeresztelése”, amikor az emberek és az egyház élete átalakult. Köszönetet mondott az ukrán népnek, valamint az orosz és az ukrán elnököknek az ünnep előkészítéséért, amelynek célja az ortodox emberek egyesítése és emlékeztetni őket az egységről.
Vlagyimir Putyin részt vett az ukrán ortodox egyház Szent Szinódusának a találkozóján, ahol az egyház és a modern társadalom erkölcsi állapotának viszonyát vitatták meg. Az elnök megjegyezte, hogy az erős humanitárius és lelki kapcsolatok az orosz-ukrán barátság biztos alapját képezik és sokszor segítettek a nehéz időkben:
Ez valóban a mi nagy közös ünnepünk, ami emlékeztet bennünket a lelki egységünkről, a közös gyökerekről beszél. Emlékeztet arra, hogy nagyon sokat tettünk közösen az elmúlt évszázadban, és minden túlzás nélkül kiemelkedő eredményeket értünk el az akkor még közös hazánk javításában, az országaink és népeink fejlesztésében. Ma más a helyzet, de mi készen állunk a közös munkára.
A rendezvény ünnepi jellege ellenére az orosz és az ukrán elnök talált időt a személyes találkozóra. Megvitatták a gazdaságot: a kölcsönös beruházások és a kereskedelem növekedési dinamikáját, továbbá a nem túl jelentős, de komoly potenciállal rendelkező kapcsolatokat az energetikai szférában. A párbeszéd hagyományos témája volt Ukrajna Vámunióba való belépésének a perspektívái, amelynek Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán a tagjai. Amíg Európa ködös jelzéseket küld Ukrajna számára és egyfajta ”társult tagságot” kínál, addig a Vámunióba való belépés nagyon is valóságos gazdasági és geopolitikai osztalékot ígér az országnak, beleértve a GDP éves növekedését. Putyin elmondta, hogy Oroszország tiszteletben fogja tartani Ukrajna döntését, hozzátette azonban, hogy az ukrán gazdaság csak az orosz gazdasággal való egyesülés révén juthat versenyelőnyhöz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése