2013. május 5., vasárnap

Kirill pátriárka húsvéti üzenete

Áldott Húsvétot, amelyet ma, azaz május 5-én ünneplenek a pravoszláv hívők, kívánt az Orosz Pravoszláv Egyház feje, Kirill pátriárka:
Krisztus feltámadt, kedves testvéreim! Szívemből köszöntelek benneteket Húsvét ünnepe alkalmából. Az Úr valóban megmentett minket feltámadásával. Azt pedig, hogy megértsük, mi is történt velünk, emberekkel, talán a következő példával lehetne a legjobban jellemezni: képzeljétek el, hogy valaki átvállalta a bűnözők minden bűnét és ártatlanként kegyetlen büntetést kapott. Ezáltal minden bűnöst szabadlábra helyeztek. Krisztus ugyanezt tette, csak egy kis különbséggel. Nem tárta ki mindannyiunk börtönének ajtaját, akik vétkeztünk az Isten előtt. Ő csupán levette a lakatot. Hogy kijövünk-e az ajtón vagy bent maradunk a börtönben – csak rajtunk múlik.
Ha Krisztust igyekszünk követni, akkor kinyitjuk azt az ajtót, amelyről Ő levette a lakatot, és szabadok leszünk. Szabadon élünk az Ő törvényei szerint. Képesek leszünk megérezni az élet teljességét. Ehhez abban kell hinnünk, hogy Krisztus feltámadt és megmentett minket. Hinnünk kell abban, hogy az Ő törvényei szerint kell élni – ez jelenti a szabad életet. Minden más csupán rabság.
Szabadnak lenni nem egyszerű. Mindenki tudja, hogy mennyire nehéz megvédeni az állam szabadságát és függetlenségét. Ehhez néha nagy erőfeszítésekre van szükség. Így nem könnyű megvédeni a saját szabadságunkat a kísértésektől, amelyet a gonosz erői kínálnak nekünk, hogy eltérítsenek minket a helyes úttól.
A Húsvét a győzelem és a szabadság ünnepe. Ezzel az érzéssel kell megélni ezt a napot. Minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy közelebb kerüljünk a feltámadt Megváltóhoz, közelebb kerüljünk a krisztusi szabadsághoz azon az ajtón keresztül, amelyet kinyitott nekünk a szeretettel és az igazsággal, segítve ezzel mindazoknak, akiknek szüksége van ránk. Így hozzájárulhatunk az emberek közötti békéhez, igazságossághoz és szeretethez.
Krisztus valóban feltámadt!
hungarian.ruvr.ru

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése