2012. január 4., szerda

Közzétették a tavalyi év keresztény mártírjainak névsorát

A Fides missziós hírügynökség közzétette a tavalyi évben meggyilkolt áldozatok névsorát. Adataik szerint 2011-ben huszonhat hithirdetőt gyilkoltak meg. A huszonhat áldozat közül tizennyolc pap, négy szerzetes és négy világi hívő volt.
„Az evangéliumhoz való őszinte kötődés az ókorhoz hasonlóan ma is együtt járhat életünk feláldozásával. A világ különböző részein sok keresztény él üldöztetésben, olykor a mártírhalál fenyegetettségében” – mondta XVI. Benedek pápa december 26-án, Szent István protomártír liturgikus ünnepén. A Fides missziós hírügynökség jelentése a Szentatya e szavaival kezdődik.
Az amerikai földrészen volt a legmagasabb az áldozatok száma, tizenhárom pap és két világi hívő vesztette életét. Afrikában hatan haltak meg: két pap, három szerzetes, egy világi hívő. Ázsiában két pap, egy szerzetesnő és egy világi hívő vesztette életét; Európában pedig egy papot gyilkoltak meg.
Többen közülük annak az erőszaknak váltak áldozataivá, amely ellen küzdöttek, vagy pedig saját biztonságuk helyett azt választották, hogy embertársaiknak segítsenek. Többen merényletben vagy emberrablás folytán haltak meg, továbbá azért, mert Krisztus nevében a gyűlölet helyett a szeretetet, az elkeseredettség helyett a reményt, a párbeszédet, és a jogok védelmét hirdették.
Két latin-amerikai országban különösen veszélyes mesterség a misszionáriusoké: Kolumbiában és Mexikóban. Kolumbiában hat papot és egy világi hívőt öltek meg erőszakos módon. Mexikóban öten, négy pap és egy világi hívő halt erőszakos halált a keresztények elleni gyűlölet miatt. A világi hívő egy harminchat éves nő volt, akit egy kábítószerkereskedéssel foglalkozó csoport rabolt el.
Afrikában Burundiban, Kenyában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Dél-Szudánban és Tunéziában estek áldozatul papok és világi hívek, Ázsiában pedig Indiában és a Fülöp-szigeteken.
Az európai áldozat egy spanyol nyugdíjas tábori lelkész, Ricardo Muñoz Juárez, aki rablótámadás áldozata lett.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése