2011. augusztus 17., szerda

Elektromos tetoválás orvosi, játék és megfigyelési lehetőségekkel

A múlt hét csütörtökön kiadott jelentés szerint, a leginkább elektromos tetováláshoz hasonlítható hajszálvékony, bőrre ragasztható tapasz, komolyan átalakíthatja az orvosi érzékelők technológiáját, a számítógépes játékok világát, de még a kémipart is.
Az epidermális elektromos rendszer (epidermal electronic system – EES) névre keresztelt új mikroelektronikai technológiát egy amerikai, kínai és szingapúri kutatókból álló nemzetközi csapat fejlesztette ki és a Journal of Science folyóiratból ismerhető meg részletesen.
„Ebben a technológiában összemosódnak az elektronika és a biológia határai,” mondja John Rogers, a tanulmány társszerzője, az Illinois Egyetem anyagtudományi és mérnöki karának professzora.
„Olyan bőrbe integrálható elektronikai technológiát akartunk kifejleszteni, ami a felhasználó számára mechanikusan és fiziológiailag láthatatlan.”
A tapasz felváltaná az agy-, izom- vagy szívműködés megfigyelésére használt igencsak méretes elektródákat. A torokra helyezve a felhasználók hangutasítással működő videó játékokat tudtak 90%-os pontossággal irányítani a segítségével.
„Egy ilyen eszköz hasznos lehet bizonyos betegségek, például a gégerák esetében,” mondta Rogers. „Sub-vokális kommunikációs rendszerek kifejlesztésének is az alapja lehet, ami a titkosszolgálatok számára igen hasznosnak bizonyulhat.”

A vezeték nélküli eszköz szinte súlytalan, működéséhez pedig, a beépített napelemeknek, illetve annak a képességének köszönhetően, hogy hasznosítani tudja a kósza elektromos illetve rádiósugarakat, semmiféle külső energiaforrás nem szükséges.
Az 50 mikron vastag, tehát az emberi hajszálnál kicsit vékonyabb eszköz, mindenféle ragasztó nélkül képes a bőrre tapadni.
„A van der Waals kölcsönhatásnak nevezett erő biztosítja a tapadást molekuláris szinten, így a tapasz ragasztóanyag nélkül is több órán keresztül a bőrön marad,” írja a tanulmány.
Yonggang Huang, a Northwestern Egyetem mérnöke elmondta, hogy „a tapasz érintésre olyan puha, mint az emberi bőr.”
Rogers professzor és Yonggang Huang hat éve dolgoznak együtt a technológia kifejlesztésén. Korábban különleges kameraérzékelőkhöz fejlesztettek ki rugalmas alkatrészeket, most pedig további energiaellátási opciók feltárásán ügyködnek. 

Forrás: Breitbart.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése