2011. február 19., szombat

Forrong Bahrein, Jemen, Jordánia, Líbia és Omán

Kairóban a Mubarak-rezsim bukását ünnepelték – Jemenben az elnöki palota felé vonultak a tiltakozók
Halottaikat temették a tüntetők tegnap több arab országban is – Bahreinben, Líbiában és Jemenben további megmozdulásokra lehet számítani. Bahreinben a hatóságok a tömegbe lőttek; Jordániában is több százan vonultak az utcára. Kairóban a Tahrír téren megemlékeztek arról, hogy egy hete mondott le Hoszni Mubarak, és több tízezer egyiptomi figyelmeztette a katonaságot: valódi reformokat várnak.
A bahreini monarchia megdöntésére szólított fel tegnap több ezer gyászoló, aki a tüntetők ellen indított csütörtöki rendőrroham két áldozatának temetésén vett részt. „A nép a rezsim bukását akarja!” – kiabálta a tömeg a fővárostól délre fekvő síita faluban, Szitrában. Eközben többen is megsérültek a fővárosban, ahol bahreini csapatok a tömegbe lőttek.
Ahogy korábban Egyiptomban is történt, a rendszer erőszakos fellépése eltökéltebbé kovácsolja a tüntetőket. Az új követeléssel a demonstrálók túlmutatnak az eddig csupán a szunnita monarchia hatalmának gyengítésére és a síiták diszkriminációjának megszüntetésére vonatkozó jelszavakon. Voltak, akik a szunniták és síiták közötti egyenlőségre, a „nemzeti egység” fontosságára hívták fel a figyelmet.
Négyen meghaltak és több százan megsérültek csütörtökön, amikor a biztonsági erők könnygázzal és gumilövedékekkel feloszlatták az el-Manáma főterén táborozó tüntetőket. Azóta a hadsereg vette át a főváros nagy része feletti ellenőrzést. Háled bin Ahmed bin Mohamed Ál Kalífa bahreini külügyminiszter a kegyetlen rendőri fellépésre reagálva annyit mondott: szükség volt a rendfenntartó erők beavatkozására, mivel a demonstrálók megosztják és a „szektariánus szakadék szélére” sodorják az országot. A szigetállam lakosságának hetven százaléka síita, míg a kormányzati kulcspozíciók a szunniták kezében vannak.
Bahreini ellenzék: tárgyalunk, ha lemond a kormány
A bahreini kormány lemondását és a fegyveres erők Manama utcáiról való visszavonását követelte szombaton az öböl menti arab monarchia síita ellenzékének egyik vezetője, válaszul a trónörökös által előzőleg kilátásba helyezett tárgyalásokra.
"Ahhoz hogy számításba jöhessen a párbeszéd, a kormánynak le kell mondania és a hadseregnek vissza kell vonulnia az utcákról" - jelentette ki Abdel Dzsalil Halil Ibrahim, a bahreini síita ellenzék legnagyobb erejének, a Nemzeti Iszlám Egyetértés Szövetségének (Wefaq) frakcióvezetője.
"A párbeszéd hangja helyett (egyelőre) a fegyverekét halljuk" - tette hozzá, utalásként arra, hogy a katonaság péntek este a fővárosban tüntető tömegbe lőtt, 95 embert megsebesítve, akik közül "hárman a klinikai halál állapotában vannak".
A katonák és rendőrök a közben nyitottak tüzet éles lőszerrel a tömegre, miközben Szalman bin Hamad al-Kalifa, az ország trónörököse televíziós üzenetében párbeszédet ajánlott a tüntetések élére állt ellenzéknek, ha helyreállítják a nyugalmat.
A parlamentből csütörtökön kivonult ellenzéki Wefaq tömb egy másik képviselője azt is leszögezte, hogy a hatóságoknak "el kell fogadniuk az alkotmányos monarchia koncepcióját", s "az átmeneti kormánynak nem lehet tagja a jelenlegi védelmi és belügyminiszter".
Csütörtök hajnalban a rohamrendőrség számolta fel a tüntetőknek a manamai Gyöngy téren felütött sátortáborát, négy személyt megölt és 231-et megsebesített. A főként síita tüntetők szándéka láthatóan ugyanaz volt, mint a Hoszni Mubarak egyiptomi államfőt megbuktatóké, akik a kairói Tahrír-téren alakították ki támaszpontjukat.
Líbiában a Kadhafi-pártiak is tüntettek
Összecsapások történtek a líbiai Bengáziban is tegnapra virradóra a rendfenntartó erők és a 41 éve uralkodó Moammer Kadhafi megbuktatását követelő tüntetők között, de a „harag napját” követően péntekre viszonylagos nyugalom tért vissza az utcákra. A kelet-líbiai nagyváros felett állítólag Szaadi Kadhafi, a vezető egyik fia vette át az irányítást, a hadsereg ellenőrzi az utcákat.
A líbiai biztonsági erők 35 embert öltek meg péntek éjjel a kelet-líbiai Bengázi városában - közölte a Human Rights Watch (HRW) szemtanúkra és helyi kórházi forrásokra hivatkozva.
Az amerikai emberi jogi szervezet szerint ezzel legkevesebb 84-re emelkedett a halálos áldozatok száma az észak-afrikai országban, ahol az elmúlt napokban a Moammer Kadhafi elnök diktatúrája elleni eddigi legsúlyosabb tüntetések zajlottak.
A szervezet szemtanúkra hivatkozva szintén arról számol be, hogy a biztonsági erők a békés tüntetők közé lőttek. A főváros, Tripoli tegnap nyugodt volt, Kadhafi támogatói szerveztek tüntetést, amelyen a vezető maga is megjelent, de beszédet nem tartott.
Sok fogoly szökött meg a kelet-líbiai Bengázi börtönéből pénteken egy börtönlázadást követően. A kiszabadult foglyok több hivatali épületet is felgyújtottak a városban – közölte egy helyi lap szerkesztője.
Zavarják az al-Dzsazíra adását
Líbiában zavarják az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió adását, blokkolták honlapját - jelentette be pénteken a katari székhelyű arab csatorna.
Az al-Dzsazíra - amelynek a közel-keleti és észak-afrikai politikai lázadásokról szóló beszámolói nagy nézettségűek az arab világban - honlapján számolt be műsorainak zavarásáról és alternatív frekvenciákat ajánlott nézőinek az Arabsat, a Nilesat és Hot Bird műholdakon.
A hírtévé közelről kísérte figyelemmel a líbiai, bahreini és jemeni tiltakozó megmozdulásokat, megszólaltatva mind a tiltakozókat, mind a kormánypárti oldalt, s honlapján is folyamatosan tájékoztatott az eseményekről.
Korábban, még február elején az al-Dzsazíra hasonló zavarásra panaszkodott, s az egyiptomi Nilesat több mint egy hétre meg is szakította az adásjelei továbbítását azt követően, hogy a kairói hatóságok beszüntették a csatorna tevékenységét az országban a Hoszni Mubarak elnök lemondásával végződött tömegmegmozdulások idején.
Az 1996-ban Katarban alapított al-Dzsazírának több mint 400 tudósítója dolgozik a világ csaknem hatvan országában, s honlapja szerint adása 220 millió háztartásba jut el több mint száz országban.
Jemen, Jordánia és Omán is forrong
Jemen továbbra is forrong: a déli Ádenben a biztonsági erők lelőttek pénteken három tüntetőt, sokan megsebesültek. Szanaa fővárosban rohamrendőrök a levegőbe lőttek, és könnygázt vetettek be több ezer kormányellenes tüntetővel szemben, akik összecsaptak a kormány több száz hívével is. A Szanaai Egyetem mecsetjében a pénteki ima szónoka elítélte a tüntetők ütlegelését, és közölte: „Harminc éve élünk cél és remény nélkül!” Az ima után a tiltakozók az elnöki palota felé vonultak kormányellenes jelszavakat skandálva, közben találkoztak a rohamrendőrökkel és Ali Abdalláh Száleh elnök híveivel.
Taizzban, Szanaától kétszáz kilométerrel délre legalább tízezren tiltakoztak a Hurríja (Szabadság) téren, amikor valaki egy autóból kézigránátot dobott a tiltakozók közé. A robbanásban két ember meghalt, huszonheten megsebesültek.
Jordániában első alkalommal történtek tegnap erőszakcselekmények a több hete tartó társadalmi és politikai megmozdulások során. Nyolc ember megsebesült Ammánban, amikor kormánypárti tüntetők nekitámadtak egy több száz fős, politikai reformokat követelő tiltakozás résztvevőinek. Helyszíni értesülések szerint a kormány hívei üldözőbe vették, néhányan botokkal ütlegelték a tüntetőket.
Ománban is voltak megmozdulások. A közel-keleti szultanátus fővárosában, Maszkatban háromszáz ember követelt fizetésemelést és politikai reformokat.
Kaíróban megemlékeztek a "győzelem napjáról"
Eközben több százezer ember gyűlt össze a kairói Tahrír téren a Mubarak-rezsim egy héttel ezelőtti bukását ünnepelve. Helyszíni beszámolók szerint ünnepi volt a hangulat.
„A forradalom nem ért véget, amíg nincs új Egyiptomunk” – hangoztatta Juszef al-Karadavi sejk, a muzulmán ulémák (hittudósok) világszövetségének elnöke a Tahrír téren elmondott, a tévében is közvetített prédikációjában. Felszólította az egyiptomi hadsereget, hogy „szabadítsa meg” az országot a Mubarak által alakított kormánytól, és engedjék el a politikai foglyokat.
A jelenlegi kabinet összetételében javarészt ugyanolyan, mint amelyet Mubarak alakított meg röviddel lemondása előtt; a kormány átalakítása a következő napokban várható. A szerte az arab világban nagy tekintélynek örvendő hitszónok felszólította az arab vezetőket, hogy hallgassák meg a népüket. „Felszólítom az arab vezetőket: ne állítsák meg a történelem folyását. A világ megváltozott, és belül az arab világ is megváltozott”– hangoztatta a hitszónok. Arról is beszélt, hogy az egyiptomi forradalom a vallási elkülönülés feletti győzelem is volt.
A tüntetők türelmetlensége és a hitszónok felszólításai indokoltak: a hatalom ugyanannak a katonai garnitúrának a kezében van, mint Mubarak távozása előtt. Az ígéretek ellenére semmi sem bizonyítja, hogy a jelentős gazdasági hatalommal (tehát komoly veszítenivalóval) is rendelkező hadsereg valóban elkötelezett lenne a politikai és gazdasági reformok mellett. A Stratfor amerikai elemzőcsoport szerint nem forradalom, hanem puccs történt Egyiptomban. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a Tahrír téri tüntetés kapóra jött a hadseregnek a dinasztikus öröklésben gondolkodó Mubarak elmozdítására.

Népszabadság/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése