2011. január 10., hétfő

Már 220 ember fagyott halára

A szerencsétlenül jártak többsége a saját otthonában vagy az utcán hűlt ki.
A Magyar Szociális Fórum azt szeretné elérni, hogy kormányrendelettel kötelezzék a hatóságokat a veszélyeztetett emberek rendszeres látogatására, ellátására.
A Menhely Alapítvány krízisautója a rászorulókat látogatja ebben az erdőben. A téli mínuszokban naponta több 100 hívást kapnak, mégsem tudnak mindenkin segíteni.
A Magyar Szociális Fórum szervezője azt mondta: azt szeretnék elérni, hogy kormányrendelettel kötelezzék a hatóságokat a veszélyeztetett emberek rendszeres látogatására, ellátására. Zlinszky János volt alkotmánybíró szerint a hajléktalanok és a rászorulók problémája a társadalom és az állam problémája is.
„Ahogy a szülő a neveletlen gyermekét is köteles ellátni, a társadalom az esetleg saját hibájából rászorulókat is köteles ellátni annyira, hogy az élet és az emberi méltóság sérelmet ne szenvedjen” – mondta Zlinszky.
Jövőre viszont Budapest tervezett költségvetésében 50 millió forintot vontak el a hajléktalan ellátóktól.
„Ez azt jelenti, hogy még több embert fogunk veszélybe sodorni ezzel, hogy a szolgáltatók nem tudják ellátni a feladatukat és ez a mértékű megvonás mindenképpen veszélyezteti a szolgáltatásokat” – kommentálta az elvonást Matlári Ferenc, a Menhely Alapítvány szóvivője.
Az Európai Uniós elvárások szerint a hajléktalan kérdést minden tagállamban mihamarabb rendezni kell. A költségvetési elvonások miatt azonban a rászorulók támogatása kérdésessé válik.

atv.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése