2010. december 20., hétfő

Víz alatt Kelet-Magyarország
(A 7 szűk és 7 bő esztendő tapasztalatát megboldogult nagymamám vetette fel, gondolom a bibliai írások - tapasztalatok - alapján, melyet ő is alátámasztott 87 leélt év tapasztalataival.)
Amennyiben ez a folyamat látható, akkor reménykedhetünk, hogy egy-két évet kihúzva újabb szárazabb időszak következik, ami természetesen a szakasz közepén nagyon száraz lesz, és az lesz a bajunk, hogy iszonyat meleg van, és nincs csapadék.
De felvetődik itt fontosabb kérdés is. Mi van, ha nem a 7 éves ciklusok gondja ez, hanem önmagában véve jelenleg a Földön zajló folyamatok okozzák. Azon természetesen vitatkozhatnak szakemberek, hogy ez most a globális felmelegedés hatása, vagy az állítólagos kis-jégkorszak vége felé közeledve, egy hosszabb és ciklikusan ismétlődő folyamat okozza. Vagy mindkettő egyszerre, ezért történik a folyamat szinte felgyorsítva. Mekkora problémák elé nézhetünk?
Meg kell nézni a Pannon-tenger nagyságát. Igaz 10 millió évvel ezelőttre teszik, melynek eltűnése lassú, 9 millió éves folyamat volt. De miért tűnt el? A kis- és nagy jégkorszakok váltakozása tüntette el, vagy földrajzi változások? Ezen szintén vitatkoznak még.
Mikor arról beszéltünk, hogy a tengerek emelkedésével a hollandok könnyen víz alá kerülhetnek, még senki sem gondolt arra, lehet hogy mi előbb lehetünk víz alatt!
Sokan nem tudják, de az Adria, és a magyar belvíz összeköttetésben van egymással. Ezt már vízügyi szakemberektől, és a hajózással foglalkozó szakemberektől is hallottam. Amennyiben az Adria vízszintje emelkedne, amely valamennyit már emelkedett is, azzal a magyar belvíz is emelkedik. Egyszerűen azért, mert a talaj közti kapillárisokban sem az Adria felé, sem a Duna felé képtelen a vizet leadni, vagyis emelkedik, és lassan elmocsarasodik. Ezt sem szivattyúkkal, sem csatornázással nem lehet megoldani. Maximum lassítani némileg.
Vajon elődeink miért vándoroltak el innen, ha igaz ez az elmélet? Csak nem egy ciklikusan visszatérő hasonló folyamat miatt? Persze ez csak költői kérdés, mert magát az elméletet nem sok tény támasztja alá. Vagy hiszek benne, vagy nem.
Egy azonban kérdés marad számunkra. A régi magyar mocsárvilág visszahódítja, ami az övé volt? Mi lesz, ha termőföldjeink olyan laza talajszerkezetűvé válnak, hogy lehetetlen lesz megművelni? Kacsát fogunk tenyészteni? Egy olyan visszafordíthatatlan változás, mely végén a Badacsony egy szigetté válik, a Balatont maga a Duna táplálja, melyben mélyen fekvő alföldi síkságaink elmocsarasodnak, és az egész ország egy mocsarak közti szigetvilággá válik oly mértékben változtatná meg a helyzetet, melyet ma még felfogni sem tudunk. Persze nem azért vagyunk magyarok, hogy ebből problémát csináljunk, majd megoldjuk azt is. Csak megfelelő vezetés kell, nem egy ilyen zsidó ól.

Nehéz és hosszú belvíz elleni védekezésre számítanak a vízügyi szakemberek Kelet-Magyarországon.
Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (TIKÖVIZIG) 12 védelmi szakasza közül, 11-ben már elrendelték a belvízvédelmi készültséget. Az igazgatóság területén jelenleg 27 ezer hektár van víz alatt – tudta meg a Független Hírügynökség.
Debrecen külső részén már a lakóházak alapját mossa a belvíz. A Cinege utcában napok óta csak gumicsizmában lehet közlekedni. Az autók tengelyig járnak a vízben. Az udvarokon már haszonállatokat sem lehet tartani, mert az ólakat is elöntötte a belvíz. A TIKÖVIZIG területén jelenleg 27 ezer hektár van víz alatt – mondta el a Független Hírügynökségnek szombaton Bara Sándor. A vízügyi igazgató tájékoztatása szerint a térségben évente átlagosan 550 mm csapadék esik, idén viszont már eddig 900, sőt néhol több, mint 1000 mm csapadék hullott. Ezért 130 centivel magasabb a talajvízszint, és emiatt már a legkisebb eső is komoly belvizet okozhat a térségben – mondta az igazgató. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén 11 belvízvédelmi szakaszon rendeltek el készültséget. A legmagasabb harmadfokú készültséget a Berettyó alsó védelmi szakaszára rendelték el.
A szakemberek a jövő héten újabb jelentősebb csapadékra számítanak, ezért hosszan tartó belvízvédelmi készültségre számítanak. A térségben jelenleg 27 ezer hektár van víz alatt. A védekezésben 92 vízügyi szakember vesz részt.
(FH)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése