2013. június 28., péntek

Melegházasság: örülnek a poligámisták az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntésének

Anne Wilde amerikai poligámista nő szerint a szerdai döntés újabb lépés a poligámia legalizálása felé.
A hagyományos család, papával, mamával, két vagy három gyerekkel nem a többség többé – mondta Anne Wilde, aki egykor maga is poligámiában élt, és azóta is küzd a poligámia legalizálásáért – írja a First Things amerikai keresztény folyóirat honlapja.

Anna Wilde annak kapcsán nyilatkozott, hogy szerdán úgy döntött az amerikai Legfelsőbb Bíróság: el kell ismernie az Egyesült Államoknak az azonos nemű párok házasságát azon tagállamokban, amelyekben bevezették az intézményt, így a szövetségi törvényhozás által 1996-ban elfogadott törvény, a DOMA (Defense of Marriage Act – Házasságvédelmi törvény) azon kitétele, amely szerint a házasság csak egy férfi és egy nő közt jöhet létre, alkotmányellenes.
Ezzel együtt a bíróság nem hozott érdemi döntést Kalifornia nemrégiben népszavazással hozott tagállami alkotmánymódosításról, miszerint a házasság egy férfi és egy nő szövetsége. A Legfelsőbb Bíróság elé azért került az ügy, mert egy alsóbb fokú bíróság alkotmányellenesnek találta a módosítást. A kitétel védelmezői ezért fordultak a Legfelsőbb Bírósághoz, ám az egyszerűen közölte, hogy a törvény védelmezőinek nincs jogi alapja kiállni a törvényhely mellett.
A szövetségi Legfelsőbb Bíróság ezzel lényegében azt mondta ki, hogy ahol a tagállami törvény megengedi (a házasság nem szövetségi hatáskör), ott az egyneműek jogilag érvényesen megkötött házassága azonos joghatályú a különneműek érvényes házasságával. Az Egyesült Államoknak eddig 12 tagállama vezette be az azonos neműek házasságát.
Anna Wilde nagyon örült a döntésnek, mivel szerinte ez egy további lépés a poligámia legalizálása felé. Ugyancsak örömének adott hangot Joe Darger utahi férfi, akinek három felesége van, és úgy látja, most újabb lépést tett az ország az egyenlőtlenségek felszámolása felé.

Kim Daniels, az Egyesült Államok katolikus püspöki karának szóvivője a döntés kapcsán kifejtette: nem veszi figyelembe a házasság valódi természetét, ellenben újabb vitákat kelt majd. Daniels hozzátette: a Legfelsőbb Bíróság rosszul döntött, mivel akkor is tiszteletben kellene tartania a házasság mivoltát, ha az állam nem teszi azt. Megjegyezte azt is: a mostani lépés a vallásszabadság további korlátozásához vezethet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése