2014. január 29., szerda

Hol tart ma az újegyház – hírek innen-onnan

A Szeplőtelen Fogantatás előestéjén egy pap transzvesztitaként lépett fel
Santiago de Compostela érsekség területén a Szeplőtelen Fogantatás főünnep előestéjén egy egyházmegyei ifjúsági találkozót rendeztek, melyen egy pap transzvesztitaként lépett fel. [lásd a képet]
Az érsekség Pastoral Santiago internetes honlapján részletesen és sok képpel számoltak be az eseményről. Az ismert spanyol történész és blogger, Francisco de la Cigona „ízléstelennek” nevezte, hogy egy pap nőnek öltözzön, ahogy ezt a homokos transzvesztiták szokták: „Még az is lehet, hogy a papnak jó volt a szándéka [?], és a fiatalokkal való kapcsolatot kereste. Ezért azonban se nem szükséges, se nem illő, hogy nőnek öltözzön. És pláne nem a Szeplőtelen Fogantatás előestéjén”, írta blogján de la Cigona, majd így folytatta: „Úgy tűnik, hogy az egyházmegyében vannak olyanok, akik azon a véleményen vannak, hogy a katolikus ifjúsági gondozás ezen formája »jópofa«. Mi van azonban így a papi méltósággal?”
Miután de la Cigona kritikáját nyilvánosságra hozta, és az érseket felszólította, hogy a honlap szerkesztését bízza másra, a képeket eltávolították az egyházmegye honlapjáról.
A katolisches.info -n több kép is látható az eseményről

2.
Gracian bíboros: „A homoszexuálisok nem bűnözők”
India Legfelsőbb Törvényszéke hatályon kívül helyezte a Delhi-i Legfelsőbb Bíróság 2009-ben hozott ítéletét, mely legalizálta a homoszexuális cselekményeket. A homo-szövetségek most azzal vádolják a hindu, iszlám és keresztény szervezeteket, hogy nyomást gyakoroltak a törvényszékre.
     A Legfelsőbb Törvényszék e döntésével újra hatályba léptette azt a törvényt, mely a homoszexuális cselekedeteket „a természet elleni gaztettnek” minősíti és elítéli.
2009. július 2-án Delhi Legfelsőbb Bírósága hatályon kívül helyezte az indiai büntetőtörvénykönyv 377. paragrafusát (a homoszexuális cselekedetek természet elleni gaztettek), mely még a brit gyarmati időből származott. A Bíróság megállapította, hogy a szexuális cselekedetek, két felnőtt személy között megállapodva zajlanak le, ezért a privátszféra részét képezik, és ezért nem büntetendők. Addig 10 évig terjedő börtönnel lehetett valakit homoszexuális cselekedetért elítélni, sőt súlyos esetben akár életfogytiglan. Valójában ezt a paragrafust a gyakorlatban nem használták.
     E bírói döntés ellen Shri B. P. Singhal, a hindu-nacionalista Bharatiya Janata Party vezető képviselője óvást emelt, mert a „homoszexuális cselekedetek illegálisak, erkölcstelenek és az indiai kultúra ethosza ellen vétenek”.
A mostani döntéssel kapcsolatban Mumbai érseke, Oswald Gracias bíboros, aki a Ferenc által áprilisban kinevezett C8-bíborostanács tagjaként Ázsiát képviseli, az Asianews-nak így nyilatkozott: „A katolikus egyház soha nem tekintette bűnözőknek a homoszexuálisokat. »Nem« a homo-házasságra, de elítéljük a diszkrimináció minden formáját. A homoszexuálisoknak ugyanolyan méltóságuk van, mint minden más embernek.” A vatikáni bíboros-bizottság tagja hangsúlyozta: „Keresztényként teljes tisztelettel vagyunk a homoszexuálisokkal szemben.”
A bíboros kijelentését keresztény csoportosulások bírálták, mint például a Christian Mission Movement. Ezt írták: „Tisztelettel” minden embernek, mint személynek tartozunk, de nem azért, mert valaki homoszexuális, mert ezzel szexuális cselekedeteiket tisztelnénk. Ezek azonban bűnök. Ezért a bíboros szavai nem helyénvalók, és nem szolgálják a katolikus hitnek a homoszexuális praktikát folytató emberek közötti terjesztését.
(A bal oldali képen Ferenc és a 8 tagú bíborostanács)
(www.katolikus-honlap.hu )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése