2013. augusztus 30., péntek

Abortusz: ki dönt?

Az abortuszhoz való jogért folytatott küzdelemben az érvek között első helyen szerepel a nő szabadságára való hivatkozás. Az életben azonban annak vagyunk tanúi, hogy az abortuszról hozott döntést alapjaiban mások érdekei befolyásolják, és a nő gyakorta kerül űzött vadként a műtőasztalra. A Szív Lelkiségi Központ kezdeményezése azt célozza, hogy a nőknek legyen lehetőségük valóban saját döntést hozni. Papanek Márta szülészorvos, családterapeuta, lelkivezető mondja el tapasztalatait.
Azokat a várandós nőket, akiknek nehézségük van annak eldöntésében, hogy elfogadják-e a megfogant életet, vagy sem, meghívjuk ide Tahiba, a nyugalmat, békességet, csendet biztosító Szív Lelkiségi Központba – kezdte a beszélgetést Papanek Márta szülészorvos, családterapeuta, lelkivezető, bemutatva a Jézus Szíve Társasága legújabb kezdeményezését.
Nyújts szárnyad árnyékában menedéket nekem! mottóval a központ azt kínálja fel a várandós nőknek, hogy töltsenek náluk néhány napot a döntésük előtt. Így ki tudnak lépni megszokott, csupa külső erővel ható környezetükből. Elszakadva a mindennapok zajától könnyebb befelé, esetleg Istenre is figyelni.
Nagyon fontos, hogy a megfogant életről hozott döntést ne mások tekintete, érdekei befolyásolják, hanem a nő kapja meg a lehetőséget, hogy ebben, a későbbi életére nagy hatást gyakorló kérdésben saját döntést hozzon – hangsúlyozza a családterapeuta. Ha igényli, Isten előtt, ha nem, akkor legalább önmaga előtt. A ház nyitott mindenki számára, nem szükséges itt feltétlenül kimondani Isten nevét vagy a jelenlétére rámutatni.
Most induló programjukban elsőként a védőnőket szólítják meg, akiket a várandós nőknek fel kell keresniük, ha abortusz elvégeztetését tervezik. A védőnő ajánlhatja számukra a Szív kezdeményezését, hogy az abortusz engedélyezéséhez szükséges két látogatás között éljenek az elvonulást és szakmai segítséget nyújtó lehetőséggel. 
Űzött vadként a műtőasztalon
Szülészorvosként dolgozva, azt láttam, nagy nyomás van a védőnőkön. Alig van idejük, lehetőségük a döntés lelki oldalával foglalkozni. Van bizonyos fásultság a kérdésben, a műtétek szinte futószalagon mennek. A szabadságjogok abban támogatandók, hogy ne legyen sürgetés, külső nyomás a várandósokon. Legyen a hozzáállás olyan, hogy valóban a várandós anya és a megfogant élet „ügye” lehessen a döntő – véli a szülészorvos. A várandósokat a környezet szinte betolja a műtőasztalra. A környezet alatt érthetjük az anyagi körülményeket, a partnert, a családot, de még a világot is, hiszen folyton azt halljuk: ha a gyermek érkezése éppen nem kívánatos, akkor a legjobb a megszületését megakadályozni. Azt közvetíti a nő felé minden, hogy neki van joga dönteni arról, hogy a benne megfogant élet éljen-e – fogalmazza meg tapasztalatát Papanek Márta. Döntésről azonban csak akkor beszélhetünk, ha a nő tudja, hogy mi történik benne, a benne megfogant élettel, és milyen következményekkel járhat ez a lépése a további életére. A műtő küszöbén azonban már nincs idő, nyitottság, hogy ezen gondolkozhasson – figyelmeztet az orvos.
A lélek egy életre őrzi a sebet
Az abortusz mind testi, mind lelki értelemben átformáló, minden sejtet megmozgató beavatkozás. A várandósban biológiailag és lelkileg is hatalmas seb keletkezik, ami a teljes belső terét nyílt csatatérré változtatja. A hormonális rendszerben is radikális és hirtelen változás történik.
Ma blogok sokaságában osztják meg nők egymással mindazt, amit az abortusz során és után átéltek. Egyelőre más fórum számukra nincs.
Egyéni terápiában a későbbiek során feltétlenül előkerül – kiesik a szekrényből az a bizonyos csontváz – ez a téma, még ha esetleg a nő nem is ezzel a problémájával jelentkezik, de ennek feldolgozása kikerülhetetlen élete későbbi nehézségének megoldásához. 
Út a döntéshez – mi történik az elvonulás napjaiban
Az elvonulás célja, hogy a csendben minden külső körülményt elengedhessen az anya, és figyelmével teljesen érzései, gondolatai, bensője felé fordulhasson. A Szív Lelkiségi Központban a nyugalmas, teljes ellátást nyújtó szállás és étkezés, az anonimitás  mellett a rendelkezésére áll a lelki kísérő, akivel igénye szerint minden nap találkozhat, beszélgethet, akivel megoszthatja belső útját. Az együttérző, elfogadó beszélgetések során megoszthatja kétségeit, nehézségeit, kérdéseit, kísérőjével kereshetnek együtt új szempontokat. Részt vehet a kápolnában a szentmisén, szentgyónást végezhet. A csendes séták az erdőben, a hegyekben, a Duna partján segítik az elmélyülést, a belső hangok meghallását, felismerését, a döntés előkészítését.
Akik pedig az abortusz után – akár rögtön a kórházból vagy hetekkel-hónapokkal később – érkeznek, azoknak lehetőségük van a segítővel a gyászukon dolgozni, megbékélni, megpihenni, életüket megújítani.
Lehetőség van elvégezni a 3–8 napos lelkigyakorlatot Szent Ignác útmutatása alapján, amely segíthet a kiérlelt, jó döntés meghozatalában és egy életreform megindításában.
Magyar Kurír/Trauttwein Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése