2013. május 10., péntek

Titokban akarták tartani! Halálos járvány a deviancia miatt!


Egy pilisszentlászlói iskolában súlyos fertőző betegséget észleltek több gyereknél és felnőttnél. Az igazgató lapunknak tagadta, de a szülőknek levélben elismerte a járványt, miképp nagy nehezen az ÁNTSZ is. Egy szülő hívta fel a figyelmünket arra, hogy a pilisszentlászlói iskolában (ahová korábban ő is járatta gyerekét) szamárköhögés megbetegedést észleltek gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt. A súlyos fertőző betegség – amelynek az 1954-ben bevezetett kötelező védőoltásig hazánkban is sok halálos áldozata volt – az oltásokkal megelőzhető, ám bizonyos körökben „divat” lett nem beadatni azt a gyerekeknek.

Szép, kék szinű iskola.
Felhívtuk a helyi polgármestert, Illés György azonban kijelentette, nem hallott még a járványról. A Kékvölgy Iskola igazgatója szintén ezt mondta, és kifejtette, hogy ő és gyermekei is be vannak oltva, így azt sem tudja mi az a szamárköhögés. Arra a kérdésünkre, hogy mégis, hány gyerek hiányzik az iskolából Dezséri Csaba azt válaszolta, nem tudja, de szerinte senki nem hiányzik, „mert ebbe az iskolába szeretnek járni a gyerekek”. Végül azt javasolta, kérdezzük az ügyről az ÁNTSZ-t. Az igazgató ugyanakkor már minimum egy hete tudott a járványról. Mint egy szülőknek kiküldött – és szerkesztőségünk birtokába jutott – május 3-i leveléből kiderül, már akkor „három kollégánál és egyikük családtagjánál is kimutatták a szamárköhögés kórokozóját. Mivel már két kapcsolódó fertőzés is járványt jelent – ezt a mai másfél órás ÁNTSZ-szakemberekkel folytatott konzultáción tanultam, mert nem voltak restek engem az iskolában felkeresni -, ezért ránk került a fókusz”.
A betegség cseppfertőzéssel terjed. Ha egy beteg ráköhög egy egészségesre, akkor 80-100 százalékos valószínűséggel már meg is fertőzte. A lappangási idő általában 7-14 nap, de lehet akár 21 nap is. A lappangási idő végétől kezdve a beteg fertőzőképes.
Az ÁNTSZ is megerősítette
Hívtuk az ÁNTSZ-t is, de sem a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szervénél, sem a területileg illetékes Szentendrei Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézeténél nem tudtak felvilágosítással szolgálni. Mint mondták nincsenek felhatalmazva a nyilatkozattételre. Legalább egy tucat telefonos próbálkozásunk után is először csak annyit tudtunk meg, hogy csütörtökön e-mailben feltett kérdéseinkre leghamarabb hétfőn (!) kaphatunk választ, akkor tud csak rábólintani az illetékes a már egyébként egy munkatárs által megírt válaszlevél elküldésére. Végül péntek délután mégis csak megérkezett a válasz Homor Zsuzsanna fővárosi és megyei tisztifőorvostól, amelyben megerősítette a járvány tényét.
Mint írta, a Pilisszentlászlói Waldorf Iskolában két fő tanító laboratóriumi vizsgálattal megerősített Pertussis (szamárköhögés) megbetegedéséről van tudomásuk. Továbbá még 2 tanárnőnél, és egy tanulónál feltételezhető a megbetegedés, melynek megerősítésére a vizsgálatok jelenleg folyamatban vannak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciója szerint kettő vagy több egymással összefüggő eset nevezendő járványnak – hívta fel a figyelmet.
Nincs 100 százalékos védelem
A szamárköhögés manapság ritka betegség, 2002-ig Magyarországon 10 alatt volt a megbetegedések száma, az ezt követő években 17-50 közötti megbetegedés fordult elő. A védőoltások nem nyújtanak 100 százalékos védelmet. A megbetegedések felnőttek körében fordulnak elő egyre gyakrabban, ami arra utal, hogy mind a betegség átvészelése, mind az oltás utáni védettség idővel gyengül. Fentiek miatt az Országos Epidemiológiai Központ 2009. évtől iskolai kampányoltás keretében a 11 évesek diftéria és tetanusz elleni emlékeztető oltását kiegészítette pertussis komponenssel is.
Az ÁNTSZ szerint az életkorhoz kötött kötelező védőoltások esetén Budapest és Pest megye területén az „átoltottság” 98-99 százalékos. Minden évben van azonban néhány olyan szülő, aki megtagadja gyermeke oltását.
Bírság is járhat az oltás elkerüléséért
Pedig elvileg a gyermekközösségbe, továbbá alsó- és középfokú oktatási intézménybe csak az előírt oltásokkal rendelkező gyermekek vehetők fel. Azok az orvosok, akik bölcsödébe, óvodába vagy általános iskolába, illetőleg egyéb gyermekközösségbe kerülő gyermek/tanuló vizsgálatát végzik, az életkor szerint esedékessé vált oltások megtörténtét ellenőrzik, és a hiányzó oltásokat pótolni kötelesek. A védőoltás elmaradása esetén a hatóság kötelezi a szülőket az elmaradt oltás pótlására, ha nem teljesítik, bírságot is kiszabhat.
Járvány esetén a járási népegészségügyi intézetnek el kell rendelni valamennyi pozitív személy kitiltását a környezetből és a háziorvosához irányítani. Át kell vizsgálnia valamennyi tanuló oltási státuszát, bekéretni az oltási könyveket. (195 főnél május 8-án ez meg is történt Pilisszentlászlón.) „A hatóság továbbá elrendeli a beteggel érintkezett oltatlan vagy csak részben oltott gyermekek 14 napos kitiltását az iskolából. Megszervezi pertussisos beteggel érintkezett személyek szükséges védőoltását. (Május 10-én megtörtént).”
Kockázatok és mellékhatások
A Szekulárisfigyelő Blog nemrég írt arról, hogy a Waldorf-iskolák alapideológiáját jelentő antropozófiának van egy egyre gyakrabban megfigyelhető „mellékhatása”. Jelesül, hogy az antropozófusok – és így a Waldorf-szülők – között sokan ellenzik a “hagyományos” orvoslást és a gyerekek oltását is, abból a megfontolásból, hogy a betegségek segítik a gyerek érési folyamatát.
Ennek következtében a be nem oltott gyerekek között egy USA-beli Waldorf-iskolában ki is tört a szamárköhögés, de volt már hasonló eset egy német Waldorf-napköziben is, és másutt is. Oltási adatokat Svédországra publikáltak: míg az állami iskolák tanulóinak ott 93 százaléka van beoltva, az oltási arány a waldorfosoknál 18 százalék.
Információink szerint Pilisszentlászlón is sok az ilyen „biomami”, és ez lehet itt is a járvány hátterében.
Magyarországon az életkorhoz kötött védőoltások teljesítése egyébként hosszú évekre visszatekintve kiváló, az oltandó korosztályokban az átoltottság meghaladja a 98 százalékot – írta nemrég a Házipatika. Így aztán a megelőzhető fertőző betegségek járványügyi helyzete is kiváló nálunk.
(Forrás: FN24)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése