2010. december 27., hétfő

Hivatalos a csoda: természetfeletti találkozás történt

Szűz Mária megérkezett az Egyesült Államokba – írja a The New York Times. A katolikus egyház hivatalossá tette: Jézus szülőanyja másfél évszázaddal ezelőtt megjelent a wisconsini Champion városában. Nagyobb felelősség vállalására intette a gazdagokat a canterburyi érsek – írja a BBC. Dr. Rowan Williams szerint a társadalom csak úgy vészelheti át a nehézségeket, ha azok minden tagja között egyenlően oszlanak meg.
Szűz Mária megérkezett az Egyesült Államokba – írja a The New York Times. A katolikus egyház hivatalossá tette: Jézus szülőanyja másfél évszázaddal ezelőtt megjelent a wisconsini Champion városában.

1859-ben, egy évvel a híres lourdes-i jelenés után egy belga bevándorló, Adele Brise is megpillanthatta a Szüzet, aki háromszor is megjelent előtte. Mária két fa között lebegett, vakító fény vette körül, ruhája hófehér volt, derekén sárga selyemöv lógott, szőke hajfonatai fölött csillagokból font korona ékeskedett. Brise utasítást is kapott a jelenéstől: szentelje életét Istennek és a gyermekek vallásos nevelésének, amelyet meg is tartott.

Idén december 8-án, kétéves nyomozást követően megszületett a döntés: Championban csoda történt, valóban a Szűz jelent meg több mint másfél évszázaddal ezelőtt. David L. Ricken, a közeli Green Bay püspöke „morális bizonyossággal” kijelentette, „természetfeletti találkozás” történt a helyszínen, amelyben „érdemes hinnünk”.

Ricken püspök szerint a környék mindig is különleges volt. „Mindig is csodálatosan sok ima talált errefelé meghallgattatásra – magyarázza. – Családi problémák, munkaügyek, egészség (…), ezért döntöttem úgy, hogy formális nyomozást indítok az ügyben, hogy az egyház hivatalosan is elismerje a csodát.”

A püspök által meghívott három teológiai szakértőből álló bizottság a Vatikán által 1978-ban lefektetett vezérelvek alapján hozta meg döntését. Az egyik legfontosabb szempont az 1871-es nagy tűzvész kérdése volt, amit a templom területére menekült emberek sértetlenül túléltek, miközben a városban több mint ezer ember meghalt.

A huszadik században már majdnem 400 hasonló esetet jelentettek, ebből azonban csupán hetvenöttel foglalkoztak hivatalosan, és ezekből is csupán kicsivel több mint egy tucat került elismerésre. Az egyház teológusai egyre jobban igénybe veszik a modern tudomány segítségét, pszichológiai vizsgálatokkal állapítják meg többek között, nincs-e mentális sérülése az észlelőnek, vagy nem hallucinált-e.

A jelenés helyén épült kápolnában összegyűlt hívőket kérdezve a legtöbben azt válaszolták, örülnek az elismerésnek, de nem érte őket újdonságként, hogy maga Mária vigyáz rájuk. „Mindig is tudtuk, hogy így van” – nyilatkozta egy öreg hölgy a Timesnak.

Nagyobb felelősség vállalására intette a gazdagokat a canterburyi érsek – írja a BBC. Dr. Rowan Williams szerint a társadalom csak úgy vészelheti át a nehézségeket, ha azok minden tagja között egyenlően oszlanak meg.

Az anglikán egyház feje a kenti canterburyi katedrálisban mondta el karácsonyi üzenetét. „Csak akkor tudhatjuk biztosnak a jövőnket, ha mindenki hajlandó segíteni a szomszédján, ha senkit nem hagyunk hátra, ha egyetlen érdekcsoport vagy más szövetség sem bújhat ki a megosztott teher viselése alól” – magyarázta Williams.

Az érsek szerint jelenleg nem sok okunk van bizakodni: az elmúlt évek „bizalmi krízisei” mindenki bizodalmát megtépázták, különösen mivel a „legtehetősebbek továbbra sem vállalják terheiket”. Örömre okot adó esemény is történt azonban az évben Nagy-Britanniában. A királyi családban esküvő készül, Vilmos herceg és jegyese kel majd egybe jövő áprilisban. A canterburyi érsek szerint ez mindenképp „ünneplésre okot adó hír”, hiszen „minden egyes keresztény házasság a remény jele és Isten szeretetének ünneplése”.
(mno.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése