2014. február 13., csütörtök

Depressziónk gyógyszere

Köztudott tény az, hogy a magyarság jelenleg a világ egyik legdepressziósabb népe. Különböző felmérések ezt egybehangzóan bizonyítják, de a kiváltó okokat nem tárják fel. Nem ismertetik azt, hogy miért van ez így. Most erre és a gyógyulás lehetőségeire keressük a választ. A depressziót sokan sokféleképp magyarázzák. Hangulatbetegségnek, állandó stresszes állapot által kiváltott érzelmi válaszreakciónak, pszichiátriai betegségnek nevezik, melyet testi, vagy lelki sérülések, megrázkódtatások váltanak ki. Ennek az elméletnek ellentmond az a tény, hogy igen rossz körülmények között élő, nagy veszteségeket elviselni kénytelen emberek és népek -akik a mi normáink szerint fokozottan stresszes környezetben élnek- hírből sem ismerik a depressziót. Szomorúak, bánatosak, sírnak ha nagy a baj, de nem depressziósak. 
Ennek az az oka, hogy ezeket az embereket nem csak az érzelmeik vezérlik, hanem hisznek valamiben, ami a mindennapok gondjai felett áll, ami hitet, vagy reményt ad, ami bármekkora is a baj, valamiféle lelki egyensúlyt képes teremteni. A depressziómentes népeknél igen erős a kollektív tudat, a közösségi szellem. Ha valaki bajba kerül, a közösség azonnal kész segíteni, érzéseit gátak között tartani, vigasztalással, együttérzéssel, együttszomorkodással támogatni. Nem hagyják sötét érzelmekbe elmerülni. 
A magyarságot sújtó nagyméretű és általánosnak nevezhető depresszió kiváltó okai közül az első helyre kell tennünk a reménytelenséget. Lehet bármilyen sanyarú egy ember, vagy közösség helyzete, amíg képes reménykedni, addig lehet szomorú, aggódhat a jövő, vagy a szegénység miatt, de depressziós nem lehet. A remény forrása a hit. Vannak olyan vélemények, hogy egy erős hitű ember nem lehet depressziós. Önmagában a hit még nem véd meg a depressziótól, legfeljebb nem engedi azt, hogy annak súlyosabb formája kerítse hatalmába az embert. Ha együtt érző, vigasztaló, a szorongásokat, a bánatot, a félelmeket feloldani segítő közösség vesz körül valakit, akinek a hite is szilárd, a depresszió nem tud kialakulni. A segítő közösséget az a szeretet hozza létre, mely a minket körülvevő világ minden egyes elemére kiterjed. 
A keresztények ismert jelmondatának -a Hit, Remény, Szeretet-  lényegének ismerete a legjobb gyógyszer a depresszió ellen. Ha ehhez hozzátesszük a Jézus kettős parancsolatát, mely szerint "Szeresd Istent és szeresd embertársaidat", és ezeket képesek vagyunk teljes mélységében megérteni és a magunkévá tenni, elfelejthetjük a depressziót. Nincsenek félelmeink, nincsenek kétségeink, elfogadjuk azt ami van, és megtanít minket arra is, hogy minden helyzetnek és minden pillanatnak vannak reményt adó elemei. "Teljesüljön Isten akarata" és "Segíts magadon, az Isten is megsegít" közismert a vallásos emberek körében, csak a mindennapi életbe való beágyazásával vannak bajok. 
A magyarság általános depressziójának az okai a következők. A hitetlenségből fakadó reménytelenség, érzelmi alapállás az igazság keresése helyett, a szeretetlenség, mely az elmagányosodás kiváltója. Ehetjük marékszámra a gyógyszereket, melyek csak a tüneteket mérséklik, menekülhetünk kábulatba, mely csak súlyosbítja a helyzetet, elmerülhetünk a szenvedélyek mocsarába, mely maga a végzet, nem lesz addig újra reménnyel teljes, szeretetalapú az életünk, amíg nem tudunk hinni valami magasztosba, valami felemelőbe, valamibe, ami a materiális világunk felett áll.
Ha hinni tudunk újra abban, hogy népünk felemelkedik, hogy saját és mindannyiunk sorsa jobbra fordul, hogy véget ér a sanyarú időszak, hogy országunk népünk virágoskertje lesz, akkor véget ér a depresszió sötét világa. Ha nem az irigység vezérel, hanem a mások sikerének, örömének mi is örülni tudunk, ha bárová is kerülünk az országunkban, segítő magyar testvéreink közé kerülünk, ha a déli harangszót hallunk, akkor megállunk legalább egy pillanatra, akkor örökre elfelejthetjük a depressziót, úgy élhetünk mint nálunk sokkal szegényebb és egyszerűbb, de mégis boldog népek élnek. Akkor is bántani fog sokakat az igazságtalanság, a gazdagok bűnös viselkedése, a fájdalmas veszteségeink, a halál és a betegségek, de elviselhető, természetes módon, nem önpusztító betegségként. Ezt a változást viszont nem várhatjuk a sors ajándékaként, ezért nekünk is tennünk kell, méghozzá nem is keveset. A felsorolt pozitív életelemek a népiszocializmus életelemei, életviteli alaptételei. Összefoglalva: az általános össznépi depresszió leghatásosabb ellenszere a népiszocializmus. 
Kassai Ferenc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése