2014. január 7., kedd

Több bibliai témájú amerikai film is a mozikba kerül

A Marvel-képregények sztárjai, Superman, Batman és a Pókember hosszú ideje vonzzák a nézőket a mozikba. Az új év több filmjének alkotói azonban sokkal régebbi alapanyagot dolgoznak fel: a Biblia történeteit.

Russel Crowe újra szandált húz, mint a Gladiátorban: a Noé című film címszerepében lesz látható 2014-ben. A Fekete hattyú rendezője, Darren Aronofsky által jegyzett 150 millió dolláros (33 milliárd forint) filmet március végén mutatják be a magyar mozik.

A Batman-trilógiából ismert Christian Bale is bibliai szerepet kapott. A Gladiátor rendezője, Ridley Scott új filmjében, az Exodusban a népét az egyiptomi rabszolgaságból kivezető Mózest személyesíti meg. A bemutatót eredetileg 2013 decemberére tervezték, ám még tartanak az utómunkálatok. Mózes történetét dolgozza fel Ang Lee legújabb filmje is, a Gods and Kings című mozi, amelyet már forgatnak.

Kasszasiker lehet a Mary (Mária) is, amely karácsony előtt kerülhet az amerikai mozikba, bár a bemutató időpontját még nem tették közzé. A címszerepet, Jézus anyját a szinte ismeretlen, izraeli születésű Odeya Rush alakítja. A film Heródes király rémuralma idején játszódik, Mária fiatalkorától kezdve Jézus 12 éves koráig kíséri végig a szülők küzdelmes életét - olvasható a film rövid összefoglalójában.

Nem újdonság, hogy a bibliai történetekből nagy sikerű hollywoodi filmek készülnek, a klasszikusok közé tartozik az 1956-ban bemutatott Tízparancsolat vagy az 1959-es Ben Hur is. Az újabb alkotások közül Mel Gibson A passió című filmje a legismertebb.

Azt, hogy az egyházak tetszését mennyire nyerik el a készülő művek, egyelőre nem tudni. A Noé előzetese nem talált egyhangúan lelkes fogadtatásra. Egy kritikusa szerint a főhős olyan, mint "egy keresztes hadjáratra készülő, bolond környezetvédő". A The Hollywood Reporter pedig több forrásra hivatkozva azt írta, hogy a keresztény és zsidó csoportoknak tartott próbavetítések heves reakciókat váltottak ki, különösen azok a jelenetek, ahol a film erősen eltért a bibliai szövegtől.

A bibliai alapanyag mégis több szempontból is előnyös a filmstúdiók számára. A főhősöket a közönség ismeri valamennyire, a lehetséges rajongótábor óriási, csak az Egyesült Államokban mintegy 90 millió evangéliumi keresztény él. Előny az is, hogy Marvel-képregényekkel ellentétben a bibliai történetek megfilmesítéséért jogdíjat sem kell fizetni senkinek.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése