2013. november 7., csütörtök

Erkölcs és Társadalom


A mai magyar társadalom egyik legfájdalmasabb pontja közös életünk erkölcsiségének megfogalmazása. A történelem ellenünk ható erői egykori erkölcsiségünket igyekeztek ellehetetleníteni. Amíg a közös erkölcsiséget nem alakítjuk ki újra, közösen, a teljes magyarság túlnyomó részének személyes részvételével, addig a külső tényezők hatása érvényesül a mi valódi, legjobb szándékainkkal szemben. Éppen ezért felhívással fordulok mindenkihez, aki érintve érzi magát közös sorsunk jóra alakításában: javasoljunk olyan erkölcsi alapelveket közösségi életünk megjavításához, amit a magunk módján vállalni is tudunk, aminek érvényesítését tevékenységünkkel elő akarjuk és elő tudjuk segíteni. Szándékunk szerint olyan közös álláspontra tudunk majd jutni, amit közösen képesek kell legyünk előbb-utóbb érvényre is juttatni.
Javasolt erkölcsi alapelvek
- mindenki a maga módján,
- a maga lehetőségei szerint,
- legjobb belátása szerint,
- legjobb képességei szerint!
1. Minden álmunkat meg kell és meg lehet valósítanunk. Minden valós életproblémát meg kell oldanunk, és erre képesek is vagyunk. A megoldásban legfőbb segítőink érzéseink, sejtéseink, és az ezekre támaszkodó, logikus, alkotó értelem.
2. Életünk egészéért, lényegéért felelősséggel tartozunk önmagunknak, családunknak, nemzetünknek, az emberiségnek, a Természetnek, a Világegyetemnek. Ezért erkölcsi kötelességünk életünk és a világ végső titkainak megoldása.
3. Életünk, és szellemiségünk természeti és közösségi gyökerű. Ezért erkölcsi kötelességünk és érdekünk a magunk életének minél tökéletesebb kiteljesítése és a világ előbbre vitele, az élet különbbé, jobbá, nemesebbé tétele. Mindannyian részt kell vegyünk természetes alapokon álló, a kíváncsiság, az eszmények hajtotta közösségek létrehozásában és továbbvitelében.
4. A létezés, az élet, az értelem, az erkölcs, a kultúra, az igazság, a jóság, az érzés, amennyiben természettől adott, szent és sérthetetlen.
5. Minden hiányosság, ami bennünk és környezetünkben fennáll, életünk kiteljesedését, igazi természetének megnyilvánulását akadályozza. Teremtsünk megfelelő alkalmat, kezdeményezzük a belső és külső hiányosságok felszámolását!
6. Életünk olyan világtény, amely igazát akarja. Mindannyiunk személyes feladata az élet igazságának minél teljesebb és mélyebb feltárása, védelme és érvényesítése.
7. Életünk a világban olyan otthonosságot igényel, mint egy jó családban, ahol az együtt-cselekvés összhangja nyílt és világos. Életünk, szellemiségünk otthonossága a haza szeretetét, a közjó védelmét igényli, a közjó ellenfeleinek  leleplezését, a nemzeti hagyomány éltetését, a nemzeti kultúra ápolását.
8. Ahol élünk, otthonosságot kell teremtsünk. Közvetlen életterünk, lakóhelyünk, környezetünk, iskolánk, munkahelyünk emberi természetének érvényre juttatása, alapos ismerete, ápolása, a lokálpatriotizmus mindannyiunk erkölcsi feladata.
9. Közös sorsunk ismerete nélkül nem nézhetünk szembe az életünk egészét alakító tényezőkkel. Ezért húsbavágó feladatunk a nemzeti és az egyetemes történelem lehető legmélyebb megismerése és megvitatása, elmélyítése.
10. Mindennapi tevékenységünk társadalmi megbecsülését a pénzviszonyok fejezik ki. El kell érjük, hogy a gazdasági élet mindannyiunk számára átlátható legyen. A pénzben munkánk, élettevékenységünk fejeződik ki. Ahogy jogunk van életünkhöz, életünk otthonosságához, úgy olyan alaposan át kell látnunk a köz pénzügyeit, mint otthonunkét, mert munkánk a közjó szolgálatára hivatott.
11. Mindenkinek joga és erkölcsi kötelessége az önálló és boldog élet kialakítása. 
Segítsük a jót, ne tűrjük a rosszat.
12. Állítsuk át életünket a pénzvilág szorítása alatti vergődésből, a pénzvilág életünk általi anyagi támogatásából az értelmes, emberi, közösségi kiteljesedés oldalára. A társadalomban, a gazdasági és szellemi életben uralkodó fordított kiválasztódás elve helyébe állítsuk vissza a közös életünk számára fontos tettek társadalmi szintű megvalósítását és továbbvivését.
Ha közösen állást tudunk foglalni életünk közös színterének alapelveiben, életünk igazsága, igazsághoz való joga emberhez méltón tud majd kiteljesedni.
Várhegyi Kálmán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése