2013. szeptember 29., vasárnap

Szent Mihály ünnepe

Szeptember 29-e Szent Mihály arkangyal ünnepe. Ő azon hét főangyal egyike, akik Isten trónja körül állnak. Közülük háromnak a nevét ismerjük: Mihály, Gábor, Rafael. Az utolsó ítélet főszereplőjeként Szent Mihály legyőzi a sátánt, így lett az egyház védelmezője, a mennyei seregek fejedelme, a hit angyala. Ezért tartják őt a hűség, az alázat, a halál, az ejtőernyősök és más utolsó dolgok védőjének is.
A hagyomány szerint Szent Mihály a túlvilágra költöző lélek kísérőtársa, bírája, innen ered a Szent Mihály lova szókapcsolat. (A népi szólás szerint, aki meghal, azt "megrúgta Szent Mihály lova" ugyanis így hívják azt az eszközt, (saroglyát, szekeret, kocsit) amin a halottat a sírhoz vitték.)
Szent Mihály napjával kezdődött az úgynevezett kisfarsang ideje, a lakodalmak őszi időszaka, amely Katalin napjáig (november 25-ig) tartott. A népi kalendárium szerint gazdasági évforduló is, a Szent György napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották haza. Ez a nap a pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja is volt.
Sokféle időjárással kapcsolatos szólás, közmondás ismeretes erre a napra vonatkozóan. Az Ipoly menti falvakban úgy tartották, ha a fecskék még nem mentek el Szent Mihályig, akkor hosszú őszre lehet számítani. Bácskában úgy mondják, Szent Mihálykor keleti szél, igen komoly telet ígér.
Ábrázolását tekintve hol Krisztus társaságában, hol pedig önállóan, két kezében karddal, lába alatt a sátánnal, mérleggel jelenik meg a középkori templomok, kápolnák kapubejárata fölött, bent a diadalíveken, szentségtartókon, festményeken.
Szabolcsi Hajnalka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése