2013. március 22., péntek

Diplomáciai fogás vagy további liberalizálás az egyházban?

Az utóbbi napok eseményeit tekintve a pápa és a körülötte állók reakciói nem egyértelműek. A katolikus egyházfő eddig mérsékelt, diplomatikus hangnemet ütött meg, viszont ami a számunkra lényeges mindebből, az a zsidóság és a kereszténység viszonya. Valóban közelíteni szándékozik-e ezt a két oldalt?
A modern teológiában minden, a zsidóság felé nyitó diplomáciai törekvés, ószövetséget erőltető teológiai irányzat az egyházi tanítás liberalizálásához vezetett, a vatikánt a cionista érdekeknek rendelte egyre jobban alá. A latin szövegektől, latin nyelvű miséktől eltávolodó egyház egyre kevesebb szellemi tartalmat tud felmutatni. Az ószövetséghez kapcsolódó értelmezéseik egy az egyben a talmudból átvett (vagyis sátánista, erősen tévelygésnek tekinthető) anyagok fordításai, amelyeket Jézus Krisztus képmutatásnak, a farizeusok kovászának (tanításának) nevez. Ezeket leválasztani az értékes, ókeresztény időkből átvett anyagokról nagyon nehéz, különösen azért, mert egyrészt a héber-arámi nyelven íródott anyagokat a keresztények általában nem ismerik, és nem is tudják a talmudi és a nem talmudi értelmezéseket megkülönböztetni. Másrészt az apologéták, ókeresztény írók írásait is ismerni kellene, amelyet éppen a liberális-talmudi értelmezések szorítanak ki - arról nem is beszélve, hogy bibliai nyelveket tanulni ma sajnos egyetlen egyházi felekezetben sem divat. 
Amennyiben a kereszténység és a zsidóság közelítése nem csak diplomáciai fogás, akkor ez csak egyféleképpen értelmezhető: a kereszténységet továbbra is és egyre inkább a zsidóságnak (pontosabban a cionistáknak) fogja alárendelni a Vatikán. Ellenkező esetben a pápa éles, cionista-ellenes nyilatkozatokat tenne, felszólítaná a keresztényeket a világszabadságharcra, és felszólítaná a cionistákat Quds (Jeruzsálem) elhagyására. Halálmegvetően kellene követelnie, hogy a Szentföldet megszentségtelenítő eretnek cionista jelenlét tűnjön el, és érjenek véget az USA gyarmatosító törekvései, népirtó akciói. Így tesz? Nem.
Tamási Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése