2011. október 7., péntek

Fegyver helyett füzér

Olvasós Boldogasszony napjaOktóber 7-én ünnepli a katolikus egyház Olvasós Boldogasszony napját, ezen a napon sok európai országban a Rózsafüzér Királynéját ünneplik. Az őszi napon egy nagy török elleni győzelemre emlékezünk. Az egyházi liturgiában az október a szent olvasó hava.
Fegyver helyett füzér
A rózsafüzér használata viszonylag későn került a keresztény hagyományban. A legenda szerint Szent Domonkos a 13. század legelején fegyvert kért a Szűzanyától a dél-francia albigens eretnekek elleni küzdelemhez, de ehelyett rózsafűzért kapott. Ennek a szent tárgynak az eredete keleten keresendő, ahol muszlimok és a buddhisták egyaránt használták a 108 szemes olvasót. Az olvasó használata a szent életű domonkos szerzetesből lett pápa, V. Piuszhoz köthető, aki a Szentszék vezetőjeként az 1560-as években erősítette meg a rózsafüzér kultuszát.
Füzérrel a török ellen
A magyarság egy évben összesen hét nagy Boldogasszony ünnepet tart nyilván. Ez az októberi nap is szorosan kapcsolódik ősi istennőnkhöz, akit a katolikus egyház –Szent Gellért javaslatára – Szűz Máriával azonosított. Az Olvasós Boldogasszony ünnep eredete 1571-re nyúlik vissza, amikor a nyugati hatalmak tengeri csatára készültek a török ellen. A hagyomány úgy tartja, hogy miközben az egyesült keresztes hadak Lepantónál küzdöttek, addig V. Piusz pápa a Vatikánban a rózsafűzért imádkozta. Egyszer csak egy látomás jelent meg számára, amiben tudtára adták, hogy a nyugati hatalmak nyerik meg a csatát. A pápa a győzelem emlékére hirdette meg a Rózsafüzér királynőjének ünnepét, amelyet XI. Kelemen a 18. században az egész egyházra kiterjesztett, annak örömére, hogy 1716-ban Havi vagy Havas Boldogasszony napján a délvidéki Péterváradnál a keresztény seregek ismét nagy győzelmet arattak a törökök ellen.
Olvasós Boldoagasszony
Hazai olvasókultusz
A dominikánus szerzetesek először 1475-ben alakítottak olvasó társulatot Kölnben. Ezt követően már Kolozsvárott 1496-ban is megjelent ez a társulat, sőt a dominikánus templom melletti kápolnában egy rózsafüzér kápolna is épült. Az olvasóimádság magyarul először a 16. század elején íródott Gömöry-kódexben tűnik fel. Ott a fehér rózsakoszorú az örvendetes olvasók jele, a veres a fájdalmasaké, a dicsőségeseké pedig az arany színben pompázik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése