2011. augusztus 27., szombat

Melyik a legszebb barlang Romániában? Női barlang ? Medve barlang ? Szelek barlang ? Vagy ……

...az  Európa három barlangja között,
a  Bihari hegység Padiş fennsíkján elhelyezkedő, 
1984-ben Daniel Cârlugea által
felfedezett 
Oltár-
Barlang

A barlangrendszer négy galériából áll:
Palota, Paradicsom, Föld és Medve-oltár

Az “Oltárkő-barlang“
nem  nyilvános, csak tudományos  kutatások céljából látogatható !

A “Palota” galéria egy 30 m magas terem "Baldachinos“ előszobával; különleges képződményeket tartalmaz ritka kalcit formákkal és magas kupolákkal. A “Palota” egy gótikus katedrális, magas és keskeny, kétoldalt 15-20 m-es oszlopokkal. Ez - a maga módján -egy egyedülálló földalatti természeti- “építészeti” műemlék Romániában.

A "Paradicsom" galéria összefogja az összes barlangot. Nagy terű, melyet hatalmas oszlopok és korongok, geometrikus kristálylemezek kitartóan támasztanak alá, áttetsző vízcseppekkel borítottan.
A  Paradicsom galéria váratlanul ér véget, egy tejfehér patakkal ”holdtej”vízzel, egy folyékony pasztával, mely a mészkőszikla egy hasadékából szivárog.

A barlang alján létrejött egy - a Földön igen ritka - nagyméretű másfajta képződmény. A mindent befedő, mozdulatlan, kristályokkal telített víz tükre alatt különleges kalcitkristáyok alakultak. Emiatt a “Föld” Kőoltár, a földalatti világ egyik szuperlatívusza. Csodáld a tökéletes kristályokat.

A “Medve-barlang" egy horizontális boltíves galéria, melyet “Medve-temető”-nek is  neveznek. Az utolsó jégkorszak alatt a barlangi medve – „Ursus Spelaeus„ - volt a barlangok megszokott lakója.
Itt  sok fiatal és kölyökmedve koponya látható, de valószínűleg még több is lehet a vastag kalcit réteg alatt.

Egy  bihari mondás azt tartja: 
Ami  szép...az a Mennyország  egy része.

Magyar  változat:
  Dr. Köllő Réka és Kapitán József

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése