2011. augusztus 30., kedd

Az ijedt mexikóiak inkább a chipbeültetést választják

Diego Fernandez de Cevallos, befolyásos mexikói üzletember elrablásának furcsa körülményei közül talán az emberrablók által eltávolított helymeghatározó chip volt a legbizarrabb. A mexikói média részletesen beszámolt az esetről, megtudhattuk, hogyan szállta meg a banda az üzletember otthonát, hogyan távolították el a chipet, miután karját egy ollóval felvágták, csupán magát a chipet és egy vértócsát hagyva maguk után.

Fernandez hét hónappal később sikeresen kiszabadult az emberrablók fogságából, de ennél többet nem igen tudni az ügyről. Az viszont tudható, hogy részben a fenti eset, részben az emberrablások számának ijesztő megnövekedése miatt, egyre több mexikói folyamodik a chipbeültetéshez.

Egy nemrégiben kiadott kongresszusi jelentés szerint az emberrablások száma az elmúlt öt év során 317%-kal emelkedett Mexikóban. Ennél is ijesztőbb talán az a tény, hogy egyre több alkalommal, minden ötödik esetnél, az derül ki, hogy az emberrablási akcióban rendőrök és katonatisztek is részt vettek. Ennek köszönhetően az emberek nem remélnek segítséget a hatóságoktól, így kénytelenek más eszközökhöz folyamodni.

A bőr alá ültethető eszközök, mint amilyet Diego Fernandez de Cevallos karjából vágtak ki, egyre népszerűbbek, annak ellenére, hogy a szolgáltatás több ezer dollárba kerül. A chipet forgalmazó mexikói Xega cég, amely maga végzi el a beültetést is, azt állítja, az elmúlt két évben az eladások 40%-kal nőttek.

„Azt kell mondanunk, hogy sajnos az üzlet egyre jobban megy, ami jó a cégnek, de rossz az országnak,” nyilatkozta Diego Kuri, a cég ügyvezetője. „Ügyfeleink 30%-a azután keres fel bennünket, hogy valamelyik hozzátartozóját elrabolták,” tette hozzá Kuri, a cég magas fokú védelemmel ellátott központjában adott interjúban, 120 kilométerre a mexikói fővárostól.

A Xega cég VIP csomagja 2000 dollárba kerül, amihez még hozzájön az évi 2000 dolláros szolgáltatási díj. Ennek fejében az ügyfél egy bőr alá ültethető chipet (RFID) kap, ami nem más, mint egy apró, átlátszó kapszulába zárt antenna. A kb. 1 cm hosszú és spagetti tészta vastagságú chipet a felkarba ültetik.

A chip ezt követően a külső, mobiltelefon nagyságú GPS vevővel fogható jeleket ad le, de Kuri szerint akkor is segíthetnek az elrabolt személy felkutatásában, ha a chipet az emberrablók eltávolítják, mert az eltávolított chip helyzete is segíti a mentési akciót. A cég szerint az elmúlt tíz évben 178 embert sikerült megmenteniük.

A mexikói média sokat foglalkozik az üggyel. Egyes beszámolók szerint jelenleg mintegy 10.000 mexikói visel chip implantátumot. 2004-ben Rafael Macedo, Mexikó korábbi főügyésze a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy chipet ültettek karjába, „hogy bármikor megtalálhassanak.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése