2011. június 25., szombat

Kilenced az erdélyi magyarságért 06. 24.-től, 07.02.-ig

D. a J. Kr.!
Főtisztelendő Paptestvérek és Lelkészek!
Kedves Keresztény Testvérek!

A kinyilatkoztatásból ismerjük, hogy Isten a megváltás rendjében az Istenszülő Szűz Máriát
különös feladatra kiválasztotta, alkalmassá tette és megdicsőítette. Jézus Krisztus teljes  megismerésének igénye magával hozta a vele kapcsolatos személyek jobb megismerését is. Szűz  Máriát, egyedülálló üdvtörténeti rangja, Istenanyasága miatt megkülönböztetett tiszteletben részesítjük,  az efezusi (III. egyetemes) zsinat 431-ben megfogalmazta igaz tanítás szerint. Az efezusi nép, amikor  tudomást szerzett a zsinat határozatairól, örömujjongással fogadta a Mária Istenanyaságával  kapcsolatos döntést, és a 160 püspököt fáklyás menettel kísérte szállására, ezt  imádkozva: „Asszonyunk Szűz Mária, Istennek szent anyja, imádkozzál érettünk, bűnösökért.” Már azt  megelőzően a II. századból ránk maradt a Mária oltalmát kérő imádság, az Oltalmad alá futunk,  Istennek szent Szülője. Egyházunk azóta is ünnepekkel, a művészet eszközeivel és névadással is  hirdeti Szűz Mária Istenanyaságát.
Szent István király 1038. augusztus 15-én, koronáját népét és országát a Boldogságos  Szűzanyára hagyta. A világ első uralkodója volt, aki népét Máriára bízta, ezzel az indokkal, hogy jobbra  nem bízhatja, mint akire a mennyei Atya egyszülött Fiát bízta.
Szent István végrendeletével Magyarország Szűz Mária országa lett új küldetéssel és  feladattal. Őseink ezt a felajánlást szent örökségként származtatták át nemzedékről nemzedékre, és  veszély idején Szűz Mária különös anyai pártfogását kérték. Szűz Mária palástja alatt így maradtunk  meg ezer éven át, akinek első szent királyunk ajánlott. A Szentszék is elismerte a Mária-tiszteletnek ezt a nemzeti jellegét, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletét.
Az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú jelmondata volt „Mária által Jézushoz!” Ez mintegy előre
vetítette számunkra, hogy népünk sorsáért felelősek vagyunk, és ahhoz hogy jó döntéseket
hozhassunk járuljunk Mária által Jézushoz. Napjainkban, amikor az állam részéről az erdélyi
magyarság sorsát számos veszély fenyegeti, mivel nincsenek tekintettel évszázados  hagyományainkra, jogainkra, és élethelyünk szétdarabolásával meg akarnak osztani. Éppen a  csíksomlyói búcsú jeligéje alapján híveimmel közösen kezdeményezzük, hogy kilenc napon át őseink  hitével és bizalmával folyamodjunk újra Nagyasszonyunkhoz, a csíksomlyói Máriához. Kérjük az Ő  közbenjárását, hogy esdje ki népünknek és képviselőinknek a kellő bölcsességet és erőt, hogy együtt  maradhassunk és munkálkodhassunk; a közhatalom gyakorlóinak pedig igazságérzetet és  méltóságot, hogy igazságosságban és szeretetben szolgálják az ország polgárainak boldogulását és  békéjét.

Főtisztelendő Paptestvérek és Kedves Keresztény Hívek!
A történelemben számtalanszor beigazolódott XII. Pius pápa mondása: „Nagy a hatalma annak  a hadseregnek, amelyik a kard helyett a rózsafüzért tartja kezében.”
Imádkozó nép vagyunk, ezért a Boldogságos Szűz Mária vezetésével június 24-től július 2-ig,  első szombat estig, nevezetesen a csíksomlyói Mária-köszöntőig naponta imádkozzunk minden  helységben a rózsafüzért vagy az Úr imáját, hogy sorsunk jobbra forduljon és a mi Urunk, Jézus  Krisztus kegyelmével, az Atyaisten szeretetével és a Szentlélek egyesítő erejében tudjunk élni.
A kilenced elindítására főpásztorunk áldását adta.

Csíkszereda, 2011. június 22-én.
Darvas-Kozma József
Esperes-plébános

Kedves Testvérek!
Amikor arra kérünk, hogy június 24-től július 2-ig, kilenc napon át ősatyáink hitével forduljunk  Nagyasszonyunkhoz, Szűz Máriához, akkor néhány eseményre fel szeretném hívni a figyelmet. Íme a  tények:
Lepanto 1571. október 7. Harminc évvel Buda elfoglalása után, Részeges Szelim török szultán  Európából még nagyobb részt akart elfoglalni. Abban az időben Szent V. Piusz pápa ült Szent Péter  székében. Felismerve a veszélyt, keresztes hadjáratot hirdetett a törökök ellen és rózsafüzéres  imahadjáratot a keresztény erők támogatására. A török túlerővel szemben az egyesült spanyol,  velencei és a pápai flottát ausztriai Don Juan és Andrea Doria vezette. A keresztény flotta 1571.  október 7-én Görögország partjainál, a Lepantó-i öbölben csodálatos módon győzött. A győzelmet  nem csatázó, hanem imádkozó karjainkkal vívtuk ki – mondta Don Juan. A tengeri győzelem emlékére  Szent V. Piusz a Rózsafüzér Királynője ünnepet rendelte el. A domonkosrendi pápa tiszteletére viselik  a pápautódok a domonkosok fehér reverendáját.
A történelem igazolja, hogy a vészterhes időkben, mikor imaközösséggé formálódott egy nép, a  rózsafüzér imádkozása következtében ott minden változás békében, vérontás nélkül zajlott le.
Csak a 20. századra vessünk néhány pillantást.
Az osztrákok rózsafüzér imája szabadságot hozott. Fatimában a hatodik jelenéskor 1917. október 13-án a Szűzanya a legszentebb Rózsafüzér Királynőjeként jelent meg. „Imádkozzátok naponta a  rózsafüzért” – kérte. Csak kevesen figyeltek rá és két évtized múlva elkezdődött a II. világháború. A  világháború végén a szövetséges csapatok a katolikus Ausztriát az oroszok uralma alá rendelték. Az  osztrákok három évig elviselték az orosz uralmat, de ennyi elég is volt. Azt akarták, hogy a szovjet  csapatok hagyják el az országot. Egy pap, Petrus atya rózsafüzér hadjáratot hirdetett a szovjetek  ellen. Kérte, hogy az osztrákok 10%-a, 700.000 ember naponta imádkozza a rózsafüzért azért, hogy a
szovjetek hagyják el az országot. 700.000 ember jelentkezett. Az osztrákok hét éven át kitartóan  imádkozták a rózsafüzért, 1955. május 13-án a fatimai jelenés évfordulóján a szovjet csapatok  elhagyták az országot. Katonai szakértők és történészek mind a mai napig értetlenül állnak az eset  előtt. Miért vonultak ki a kommunisták Nyugat kapujából? Neumann Teréz azt mondta: „az osztrákok  rózsafüzér imája volt az oka ennek.” Más szóval élve, a Szűzanya rózsafüzére tette azt, amit az 1956-os magyar szabadságharc 25 ezres vérfürdője árán nem tudott elérni…
A szovjet atomfegyverkezés visszavonulót fúj. A hidegháború idején, a fatimai püspök XXIII. János pápa egyetértésével felhívást intézett 1960 elején, hogy az év október 12-éről 13-ára virradó éjszaka  minden hívő a fatimai zarándokokkal együtt imaostromban egyesüljön. Az egyháztörténelemben még  egy ilyen világot átfogó felhívás nem történt. Sok helyen a felhívást komolyan vették. Maga a fatimai  püspök is székvárosának, Leiriának sok hívétől kísérve gyalog, mezítláb zarándokolt 20 kilométert  Fatimáig. Fatimában közel egymillió zarándok ünnepelt bíborosok, püspökök, papok vezetésével az  imavilágnapján. Kitartottak a permetező esőben rózsafüzért imádkozva és szentmisét ünnepelve a  világ békéjéért. Az ima és bűnbánat éjszakáján Hruscsov New Yorkban váratlanul repülőre ült és  azonnal Moszkvába repült. Előzőleg az ENSZ-ben azzal fenyegetőzött, hogy „az abszolút fegyver” a  Szovjetunió birtokában van, s ezzel ő el tudja törölni Amerikát. Kijelentésének, hogy nagyobb  nyomatékot adjon, lehúzta cipőjét s az előtte levő pulpitust azzal ütögette. Váratlan visszavonulásának  oka később kiszivárgott. Hruscsov 1960 januárjában azzal bízta meg a szovjet hadsereg tudományos  szolgálati részlegét, hogy a szovjet októberi forradalom 43. évfordulójára egy hatalmas  atommeghajtású rakétát konstruáljon. Negyeljin marsall, a szovjet atomerők főparancsnoka már  október 12-ére kitűzte az „abszolút fegyver” címen bejelentett rakéta első kísérleti kilövését. Erre az  alkalomra sok neves tudóst és hivatalos személyiséget meghívott. Mikor a számlálás elérte a nullát, a  rakéta nem gyulladt be. Negyeljin miután 20 percet még hiába várt, előjött a védőbunkerből s vele a  meghívottak. Mikor már mind kinn voltak, felrobbant a rakéta, megölte őt és 300 munkatársát, illetve  vendéget. Itt napnál is világosabb az összefüggés! Pontosan abban az órában, amikor a keresztények  nagy része éppen az oroszok megtéréséért és a világ békéjéért könyörgött, a kommunista  atomfegyverkezés visszavonulót fújt.
Brazília rózsafüzérrel megmentette önmagát. 1961-ben sokan igyekeztek, hogy Kubához hasonlóan a  kommunisták átvegyék Brazília vezetését. De kik akadályozták meg a kommunista hatalomátvételt?  Brazília asszonyai, rózsafüzéreikkel! Az asszonyok rózsafüzére nélkül nem állíthatták volna meg  Brazíliát a kommunizmus lejtőjén. A brazil asszonyok kezükben vagy nyakuk körül rózsafüzérrel 1300  világfelhívást tettek közzé: „a haza, melyet Istentől kaptunk, hatalmas és nagyszerű, de rendkívüli  veszélyben van: korlátlan ambícióval rendelkező vagy lelkiismeretlen emberek engedik, hogy népünket  nyomorba döntsék, tönkretegyék gazdaságunkat, megzavarják a társadalom békéjét, gyűlöletet és reménytelenséget teremtsenek. Beszivárogtak népünk, kormányunk, haderőnk közé, sőt, még  templomainkba is. Isten Anyja, óvj meg minket Kuba, Lengyelország, Magyarország és a többi  rabságba taszított nép mártír asszonyainak sorsától!” Brazília rózsafüzérrel megmentette önmagát  1962-ben.
A Fülöp-szigeteken 1986. február 25-én a 20 éves Marcos diktatúra végén a nép nagy  elégedetlenséggel vonult újból az utcára. A milliós tömeggel szembe kivezényelték a tankokat. A nép  egy része lefeküdt az utcára a tankok elé. Ferdinand Marcos tábornoka tűzparancsot adott ki. A tömeg  pedig imádkozott, vitte a Mária szobrokat, felmutatta a rózsafüzéreket. Akkor feltűnt az égen egy  kereszt alakú felhő. A tüntetők próbálták megállítani a katonákat, de azok eltökélték, hogy  engedelmeskednek a parancsnak. Ekkor tűnt fel egy asszony, akinek a szeme ragyogott. Így szólt a katonákhoz: „Kedves katonák.
Álljatok meg! Ne menjetek tovább! Ne öljétek meg gyermekeimet!” Ahogy ezt hallották a katonák,  lassan felismerték rokonaikat, családtagjaikat a tömegben és mindent letettek. Kimásztak a tankokból  és csatlakoztak az imádkozó tömeghez. A diktátor és felesége, Imelda Marcos repülőgépen  Amerikába távozott. Így lett vége a diktatúrának vér és áldozat nélkül.
A Rózsafüzér Királynője a világ reménysége. Ő mindenkit megment, aki vele imádkozik, aki őrá hallgat.
1991. augusztus 20-án II. János Pál pápa Budapesten a Hősök terén tartott szentmisében újra  felajánlotta Magyarországot és a világot a Szűzanyának. Külön imádkozott a Szovjetunióért,  Gorbacsovért, akit 19-én este a veterán kommunisták puccsal akarnak megbuktatni. Jelcin orosz  elnök támogatásával 22-én az államcsínyt meghiúsítják. Egy hét múlva megszűnt a Szovjet  Kommunista Párt. A fogva tartott népek visszanyerték szabadságukat (FÁK).
2001 májusában a kommunizmus emlőin felnőtt néhány ideológus tisztségükből kiindulva meg akarta  akadályozni a csíkszeredai Millenniumi-templom építését. Az ügy a bukaresti minisztériumokig  gyűrűzött. Abban a reménytelennek tűnő helyzetben június 17-én a Szőkefalván Rózsika által a  Szűzanyától kaptam választ: „Ne aggódj! Minden gondodat bízd rám. A templom fel fog épülni.” Július  3-án meglátogatott bennünket a kulturális és vallásügyi miniszter. Jóváhagyta az építést és támogatást  ígért. A templomot 2003. október 18-án felszenteltük Nagyboldogasszony, a magyar szentek és  boldogok tiszteletére.
Napjainkban sok baj éri nemzetünket, és majdnem annyi támadás. Éppen ezért kapaszkodjunk  rózsafüzérrel a Szűzanyába. Istenszolgája Mindszenty József, Magyarország hercegprímása  esztergomi székfoglaló beszédében 1945. október 7-én imahadjáratot kezdeményezett: „Legyünk  most az imádság nemzete. Ha újból megtanulunk imádkozni, lesz honnét erőt és bizalmat meríteni. 
Én is a milliók imahadjáratában, édesanyám mostantól még szorosabbra fogott rózsafüzérében  bízom. Ne veszítsétek el bizalmatokat!” Egy másik időszerű gondolata nekünk szól: „Ha lesz egymillió  imádkozó magyar, nem félek a jövőtől.”
Szemünk láttára számtalanszor már beigazolódott, amit XII. Piusz pápa mondott: „Nagy a hatalma  annak a hadseregnek, amelyik a kard helyett a rózsafüzért tartja kezében.” 1456-ban  Nándorfehérvárnál, 1571-ben Lepantónál, 1683-ban Bécsnél, 1686-ban Budán szabadított meg az  ellenségtől. 1955-ben eltávolította az oroszokat a katolikus Ausztriából. 1960-ban véget vetett a Szovjet  atomfegyverkezésnek. 1962-ben megakadályozta, hogy Brazília kommunista kézre jusson. 1986-ban  békésen bukott meg a Fülöp-szigeti Marcos diktatúra, 1989-ben a román diktatúra, 1991-ben a Szovjet  kommunizmus. Ha imádkozunk, akkor minden ellenséges hatalom megbukik.
Íme a Rózsafüzér Királynője, a világ reménysége!
Ő kiesdi számunkra Isten kegyelmét, csak kérjük mindig bizalommal: Asszonyunk, szűz Mária,  Istennek Szent Anyja, imádkozzál érettünk, bűnösökért, most és halálunk óráján. Ámen.

Darvas-Kozma József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése