(Congregatio pro Institutis vitae consecratae et Societatibus vitae apostolicae
Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja

Az utolsó kongregáció egy igen érdekes eset.

A Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációját V. Piusz pápa alapította Szerzetesi Konzultációs Kongregáció néven 1586. május 27-én.

1601-ben a Püspöki Kongregáció része lett.
X. Piusz pápa 1908-ban Szerzetesi Kongregáció néven újra önállóvá tette.
Jelenlegi nevét II. János Pál 1988. június 28-án kelt Pastor Bonus apostoli rendelkezésével kapta.

Jogköre kiterjed a római katolikus egyházban lévő szerzetesrendekre, a világi intézményekre és az apostoli élet társaságaira. Joghatósága van mindazon téren, melyet a jog az Apostoli Szentszékre ruház, például a szerzetesrendek szabályzatainak jóváhagyása, működésük felügyelete. Ugyanígy felügyeletük alatt állnak a remeték, illetve a harmadrendek kérdései is.

Jelenlegi prefektus: João Braz de Aviz Portugál-Brazil (Ratzingeránus) Bíboros

Braz de Aviz Mafrában született, a Joinville egyházmegyében, Santa Catarinában, Brazíliában 1947-ben. A Pápai egyetemen doktorált dogmatika teológia a szakterülete!
Ő a felelős jelenleg is a Brazil ügyekért a Vatikánban illetve a klérusi réteg koordinálását végzi!

Egy igazi igás ló hírében áll ő az egyike azoknak akik nagyon lassan járták végig a ranglétrát. 2011 óta vezető és 2012 óta bíboros. Hatalma semmi viszont a klérusban egy igen fontos összekötő elemként az információáramlásban a jezsuiták hálózatában kiemelt a hatásköre. Igazi temperamentumos alkat afféle nice guy a bíbrosok között mint egy jóllakott óvodás.

Kinevezését Ferenc pápa barátjaként kapta illetve azért mert Brazil. Nem mellesleg Ferenc Pápa egyik nagy pártolója volt a konklávéban.

Ez az ember egyszerűen nem passzol a képbe erre a posztra egy konzervatív vasakaratú ember illene. De nyilván az új hullámos jezsuita klérus új irányainak elfogadtatásában komoly szerepe lehet a konzervatívabb rendeknél.


https://nwoinfo.webnode.hu/l/a-vatikan-hierarchiaja-es-szerkezete-9/