(Congregatio pro Clericis)
A klérus kongregációja

A Klérus Kongregációjának közvetlen előzményének tekinthető, amikor IV. Piusz pápa 1564. augusztus 2-án hozott Alias Nos nonnullas motu propriója, amikor bíborosi bizottságot hozott létre a Tridenti zsinat határozatainak végrehajtásának céljából.

XIII. Gergely pápa, majd V. Szixtusz pápa tovább növelte hatáskörét, amennyiben a kongregációra bízta valamennyi helyi és egyetemes zsinat okmányainak ellenőrzéseit, pápai jóváhagyásra való előterjesztését, illetve ezen zsinatok határozatainak végrehajtását. A kongregációt ebben az időben Zsinati Kongregációnak nevezték, s ezt a nevet - noha az ellenőrzési feladatokat más kongregációk vették át - 1967-ig megőrizte.

VI. Pál pápa 1967-ben Klérus Kongregációnak nevezte át. II. János Pál pápa 1988. június 28-án kelt Pastor Bonus apostoli konstitúciójával újraszabályozta hatáskörét, valamint hozzákapcsolta az Egyház Történeti és Művészeti Örökségét Őrző Pápai Bizottságot.
Feladatköre és hivatalai

A Pastor Bonus apostoli konstitúció 93. pontja alapján illetékességi körébe tartozik a világi klerikusok személyére, szolgálatára s az azzal kapcsolatos dolgok kérdése. Ugyanúgy hozzá tartozik a hitoktatás témaköre, szükség esetén együttműködve a Hittani Kongregációval. A kongregáció feladata, hogy ellenőrizze a papi szenátusok, tanácsosi testületek, káptalanok, pasztorális tanácsok, plébániák, templomok, klerikusi egyesületek, levéltárak, kegyes alapítványok és misekötelezettségek ügyeit, illetve a klerikusok ellátásának és szociális ügyeinek kérdéseit. A kongregáció feladata a szerzeteseknek a klerikusi állapottal kapcsolatos kérdéseinek intézése.

Hivatalainak feladatköre:

A klérus szellemi és lelkipásztori életének felügyelete
Az igehirdetés és a hitoktatás gyakorlati kérdései
Az egyház földi javainak kérdései

Prefektus: DR. Beniamino Stella Bíboros

A pápai Lateráni egyetemen tanult,kánonjogi doktor!
Korábban vatikáni diplomata volt! Megjárat közép és dél afrikát,Csádot és a Kongói köztársaságot is többek között.
92 Kuba! 99 Kolumbia egyik főpapja volt és vatikáni ügynöke!
Jelenleg is 4 kongregációnak tagja.

Mára minden komolyabb hatásköre megszűnt több részre szakad. Rendkívüli bizalmi poszt ezt a kongregációt uralni mind a vezetés mind a klérus részéről.
Jelenleg A Papi Kongregáció vezetése Lényegében egy adminisztratív kapcsolattartó munkakör viszont ebben rejlik az ereje is. A hétköznapokban minden kispap ügyei és a papok ügyei is rá tartoznak!!

Gyakorlatilag megfigyelő elemző és adatgyűjtői munka a klérus vezetése. Ennek a fényében nem is csoda hogy egy igazi vatikáni ügynök kapta meg a posztot még 2013-ban. Valószínűleg visszavonulásáig illetve haláláig fogja ellátni a tisztségét.

Meg nem erősített info szerint a P2 páholy tagja szabadkőműves! A vatikánban ő a lovagrendek egyik legfőbb kapcsolattartója és pártolója,de ezt minden alkalommal ki is fejezi.

Egy igazi konzervatív pitbullként erős jelleme és alázata teszi igazán népszerűvé a vatikán klérusán belül. Lehet hogy hatalma a kongregációjának már nem sok van de hogy neki személy szerint az információs sztráda közepén mindenről van tudomása az fix! És ezért érdekes figurája a bíborosi elitnek.


https://nwoinfo.webnode.hu/l/a-vatikan-hierarchiaja-es-szerkezete-7/