Többször elmondták nekünk, hogy a családi szinódus nem arról szól, hogy engedélyezik a házasságtörők szentáldozását - mondta Burke bíboros Ross Douthatnak. "De a végén mégis erről szólt az egész".

Továbbá észrevette, hogy az amazonasi szinódus végső dokumentuma nem tagadja meg ezeket a tényeket az Instrumentum Laborisban, ami "a katolikus hit hitehagyása".

Burke feltevése az, hogy Ferenc pápa hagyta jóvá ezt a dokumentumot, az emberek pedig azt mondták, hogy: "Ha nem fogadod el, skizmában leszel!".

"Nem leszek skizmában, mivel a dokumentum olyan dolgokat tartalmaz, melyek felhagynak az apostoli hagyománnyal. Tehát a dokumentum skizmatikus, nem én." - válaszolta a bíboros.

Douthat kiemeli, hogy ez arra utalhat, hogy a pápa skizmába vezet bennünket. Burke bíboros válasza: "Igen".

Bevallja, hogy "Nem tudom, hogyan közelítsem meg ezt a problémát", mivel az egyházi törvény erről nem ír. Ettől független Burke számára nincs olyan dolog, ami jóváhagyná azt, amit pl. Lefebvre érsek tett.

"Az emberek odajönnek hozzám és azt mondják, nézze, bíboros, itt az idő, skizmába kell lépnünk. Én pedig azt mondom, hogy nem, az lehetetlen. Az Úr nem ezt akarja, én pedig nem leszek semmilyen skizma része".

Burke arra se lát lehetőséget, hogy azt állítsuk, Ferenc pápa "nem pápa".

https://gloria.tv/post/mrRpNbmufShx3WFvh2ftJ1d6b