Az örömteli megmaradás eszközének szánják a növekvő szekularizáció és az Egyház fokozódó válságával szemben.

Sajátos válasszal állt elő a Szent Péter Papi Testvérület (FSSP) Angliában a szekuláris állam egyre erőteljesebb kihívásaira, és az Egyház jelenlegi, egyre erősödő válságára.
Az 1988-ban II. János Pál pápa által alapított papi közösség Angliában, Lancashire megyében működő ága egy katolikus "falut" kíván létrehozni a jelenleg is általuk működtetett Szent Mária Kegytemplom körül, Warrington városa mellett (kezdőképünkön egy a kegytemplomban celebrált szentmise látható).
A kegytemplom igazgatója, Armand de Malleray FSSP atya a tervezetről így ír a Catholic Herald oldalán:
Ahogy egyre több és több tolakodó törvényt alkotnak [az atya ezzel a melegházasságot és az abortuszokat egyre inkább a katolikusokra is rákényszerítő szekuláris törvényekre utal - KV szerk.], miközben egyre kevesebb pap ad tanácsot és támogatást, a helyzet egyre rosszabb. Hogyan fognak a hithű katolikusok fennmaradni? Közelebb költözve egymáshoz, majdnem teljesen kiépült templomi központok köré, ami erősebbé és boldogabbá fog tenni minket. Ahelyett, hogy egymástól elszigetelten próbálnánk meg ellenállni a szekularizmus támadásainak, a családok egybegyűlhetnek, és dinamikus közösségeket hozhatnak létre, ahol a katolikus életet a teljességében élni nem különlegesség vagy bűntett, hanem elvárás és cél.
A Szent Péter Papi Testvérület (FSSP) segíteni szeretné ezt a növekvő igényt, felvállalva azt, amit én a 'Falu Opciónak' hívok, Warringtonban, a Szent Mária Kegytemplom körül. Egy falunak nincsenek falai. Nem erődítmény és nem is gettó, az az örömteli ottlakás helye, emberi léptékben, bárkire nyitottan. Mivel túlzottan ambíciózus lenne modellnek az Új Jeruzsálemet tekinteni, mi szerényen egy lancashire-i Názáretet célzunk meg - egy olyan helyet, ahol a családok és egyének szeretnek majd lakni, egy gyönyörű templom körül növekedve az életszentségben napi szentmisével, gyóntatással és homíliákkal; hitoktatással, lelkivezetéssel, és körmenetekkel.
Egy plébániai csarnok, egy zeneterem, egy papi hivatal, és osztálytermek építése mellett szeretnénk, ha lenne egy életvédő irodánk és egy katolikus könyvesboltunk is, műhelyeink liturgikus ruhák és szakrális tárgyak készítéséhez, valamint szálláshelyeink lelkigyakorlatozók számára.
Ahogy az az igazgató atya írásából kiderül, a katolikus faluprojekt megvalósítását máris több prominens katolikus egyházi és laikus támogatja, köztük Liverpool érseke, Malcolm McMahon is.
Az 1988-ban Szent II. János Pál pápa által megalapított FSSP a szentmisét kizárólag a hagyományos formájában ünneplő papi közösség, amely pápai áldással és Rómával teljes egységben működik. A közösség a fiatalok között óriási népszerűségnek örvend, a taglétszámuk pedig robbanásszerűen nő. A papjaik átlagéletkora 37 év (a magyarországi papoké 60 év feletti). Néhány további figyelemre méltó történeti és statisztikai adat róluk a honlapjukon is megtalálható.
https://katolikusvalasz.blog.hu/2018/08/03/katolikus_falut_szeretne_letrehozni_angliaban_a_szent_peter_papi_testverulet