2015. október 6., kedd

Vatikáni maffia buktatta meg Benedek pápát?

Godfried Danneels, Brüsszel nyugalmazott érseke bevallotta, hogy tagja volt annak az egyházon belül működő titkos csoportnak, amely azon dolgozott, hogy elmozdítsa a konzervatív Benedek pápát.
A napokban jelent meg Godfried Danneels bíboros önéletrajzi könyve, amelyről túlzás nélkül elmondható, hogy sokkolta a katolikus egyházat. A kötet szerzői, Jürgen Mettepenningen és Karim Schelkens ugyanis azt állítják a műben, hogy a nyugalmazott

érsek tagja volt egy titkos csoportnak, amely a svájci Sankt-Gallen városában tartotta találkozóit, és azért jött létre, hogy csökkentese a konzervatív Ratzinger bíboros befolyását az egyházban.
A társaságnak az volt a célja, hogy Karol Wojtyła halála után egyből Ferenc pápa kerüljön az egyház élére.
Közelebb hozni az emberekhez
Karim Schelkens, a kötet egyik szerzője egy interjúban azt állította: „Bergoglio megválasztását kétség kívül Sankt-Gallenben készítették elő.” Hozzátette: Ferenc pápa programjának alapjait Danneels bíboros és a társaság kezdte el lefektetni, több mint 10 évvel ezelőtt.
godfried daneels bíborosGodfried Daneels bíboros
„Meg akarták reformálni a katolikus egyházat, közelebb akarták hozni azt az emberek szívéhez, és lépésről lépésre haladtak” – nyilatkozta a másik szerző, Jürgen Mettepenningen. Hozzátette,

2000 elején, amikor már látható volt, hogy II. János Pál pápa közeledik a halálhoz, elkezdtek azon gondolkodni, hogy milyen stratégiai változásoknak kell véghezvinni az egyházon belül.
Godfried Danneels önéletrajzi kötetét Koekelbergben, a Nemzeti Szent Szív Bazilikában mutatták be a bíboros jelenlétében. A bíboros ekkor beszélt először nyíltan az egyházi vezetők titkos csoportjáról, aminek ő is a tagja volt. Danneels elmondta, hogy a Sankt Gallen csoport csak egyfajta flancos név, a valóságban ők csak „Maffiának” nevezték magukat.

A „Maffia” tagjai 1996 óta minden évben találkoztak, és együtt szervezték meg a szerintük maradi és túl konzervatív Ratzinger bíboros elleni ellenállást, aki akkoriban János Pál pápa jobbkeze volt.
Danneels elmondta, hogy a csoport püspökökből és bíborosokból állt, akik a találkozókról pedig nem készült jegyzőkönyv, a részvevők így szabadon beszélhettek, „kiengedhették a gőzt”.
Elsőre nem sikerült
A könyv szerint a Sankt Gallen csoport tagjai már János Pál pápa halála után is Bergogliót akarták helyzetbe hozni, nem is leplezték csalódottságukat, amikor végül Ratzingert választotta meg a bíborosok többsége. Nem telt el sok idő, amikor a „Maffia” új lehetőséget kapott, Benedek pápa ugyanis 2013-ban váratlanul lemondott. A pápaválasztáson a tartalom volt az elsődleges szempont, a személy csak utána következett – írják. benedek pápaBenedek pápa
Danneels bíboros részt vett mindkét konklávén, az első után nyíltan kimutatta csalódottságát. A másodikat – melyen megválasztották Ferenc pápát – úgy jellemezte, mint az ő „személyes feltámadását”.

Amikor Ferenc pápa a tömeg elé lépett a Szent Péter téren, Danneels bíboros ott állt mellette az erkélyen, és azóta is rendszeresen ellátogat Rómába, hogy tárgyaljon a pápával.
A National Catholic Register című amerikai katolikus portál azt írja, hogy Godfried Danneels igen lelkes támogatója az azonos nemű párok házasságának. Az életrajzi könyv szerzői szerint Danneels azt akarta, hogy véget vessenek a heteroszexuális házastársak és hosszú távú kapcsolatban élő homoszexuális párok megkülönböztetésének.
2013 februárjában lemondott XVI. Benedek pápa, aki hajlott korával indokolta a lépést.  A katolikus egyház történetében eddig csak egyetlen pápa, az 1294-ben megválasztott V. Celesztin mondott le önként.
A kormánynál lobbizott a melegházasságért
Kiderült például, hogy a bíboros levelet írt a belga kormánynak, amiben szorgalmazta, hogy a kabinet támogassa a melegházasságot, hogy véget érjen az LMBTQ diszkriminációja. A portál szerint az érsek arról is ismert, hogy

1990-ben azt tanácsolt a belga királynak, hogy írj alá az abortusztörvényt, valamint hogy arra szólította fel az egyházon belül szexuálisan bántalmazott áldozatokat, hogy tartsák a szájukat.
Danneels bíboros szeptember végén publikált életrajzi könyvből az is kiderült, hogy 2003 májusában levelet írt Guy Verhofstadt belga ex-miniszterelnöknek is, aki akkoriban éppen a második kormányalakításán dolgozott.

A levélben Danneels a Verhofstadt-kormány egyik utolsó vívmányát méltatta, miszerint a belga kabinet 2003-ban engedélyezte a melegházasságot.
Amikor a levélről kérdezték a volt belga miniszterelnököt, azt válaszolta, hogy nem emlékszik ilyenre, de elmondta, hogy soha semmi problémája nem volt a bíborossal, mindig jó viszonyt ápoltak. Verhofstadt 1999 és 2007 közötti kormányzása alatt egyébként nem csak a melegházasságot fogadták el, hanem az eutanáziát és az emberi embriókkal való kísérletezést is.
A katolikus portál megjegyzi, hogy Danneels bíboros egyike annak a három belga főpapnak, akik képviselni fogják hazájukat a vasárnap kezdődött vatikáni szinóduson. A nyugalmazott érseket maga Ferenc pápa választotta ki, hogy részt vegyen a találkozón.
Ferenc meredek mondatai
Ferenc pápa a megválasztása óta többször tett olyan kijelentéseket, amelyek szokatlanok a katolikus füleknek. 2003 őszén például telefonon beszélt egy meleg francia férfival, aki többek között arra panaszkodott, hogy nehezen tudja összeegyeztetni a vallását a szexuális irányultságával. Ferenc pápa azt válaszolta neki, hogy a homoszexualitás nem számít, hiszen így vagy úgy mindannyian Isten gyermekei vagyunk. „Bátornak kell lenned, higgy, imádkozz és legyél jó” – tanácsolta neki a pápa, majd megkérte, hogy imádkozzon érte, és ő is ugyanezt fogja tenni. Ferenc pápa azóta is megragad minden alkalmat, hogy melegekkel mutatkozzon.
Ferenc pápának az iszlámmal kapcsolatban is voltak meghökkentő kijelentései.

Néhány hónappal ezelőtt például arról beszélt, hogy a Korán és az abban levő szellemi tanítások ugyanolyan érvényűek, mint a Szent Biblia.
ferenc pápaFerenc pápa hozzátette, hogy az összes ember Isten gyermeke, függetlenül attól, hogy Jézus Krisztusnak, Jehovának vagy Allahnak nevezi azt akihez imádkozik. Ferenc pápa akkor is kemény bírálatokat kapott, amikor tavaly decemberben olyan képek láttak napvilágot, melyeken az egyházfő megcsókol egy Koránt.

Ferenc a válást is megkönnyítené a katolikus egyházon belül. A pápa szerint ugyanis vannak olyan esetek, amikor elkerülhetetlen a házasság felbontása.
„Néha szükséges (a válás) annak érdekében, hogy a gyengébbik nem vagy a gyermek ne sérüljön tovább az arrogancia, erőszak, megalázás, kizsákmányolás miatt” – mondta a pápa. A Vatikánban szeptember elején mutatták a Ferenc pápa által kiadott két apostoli levelet, amelyekkel gyorsabbá és olcsóbbá vált az egyházi házasságok semmisségi eljárása.

http://www.atv.hu/kulfold/20151005-vatikani-maffia-buktatta-meg-benedek-papat/hirkereso