Püspökök egy csoportja a vasárnap kezdődött pán-amazóniai szinódus résztvevői közül azzal az indítvánnyal fordult Lorenzo Baldisseri szinódusi titkárhoz, hogy a 35 női résztvevő (20 szerzetesnővér és 15 világi hívő) is szavazati joggal vehessen részt a szinóduson.
A női résztvevőket kizárólag tanácskozási joggal hívták meg a püspöki találkozóra. A munkadokumentuma alapján a nők egyházi funkcióinak újragondolása is szerepelni fog az október 6-a és 27-e között Rómában tartott szinóduson.
Baldisseri bíboros jelenleg a szinódus többi résztvevőjének véleményét igyekszik felmérni a szavazati jog ilyen "kiterjesztéséről". A felmérést követően a titkár Ferenc pápához fordulhat azzal a kéréssel, hogy adja meg a szavazati jogot a női résztvevőknek.
A 35 női résztvevő közül María Luisa Berzosa szerzetesnővér szerint nincs "sem kánonjogi, sem teológiai akadálya" annak, hogy a nőtársaival együtt szavazati jogot kaphassanak a püspökök között. Az általa is szorgalmazott lépés szerinte a jelenlegi folyamatok "természetes evolúciója" lenne.
A mostani püspöki szinódusnak (egyelőre) 185 szavazójoggal rendelkező résztvevője van. A 35 női résztvevővel ez a szám 220-ra emelkedne.