2020. május 29., péntek

A németek megindulnak Róma ellen


A limburgi Georg Bätzing püspök, a befolyásos német püspöki konferencia elnöke egy római szinódust követel a jelenlegi német szinodalitás/öngyilkosság "eredményeiről".

Azt mondta a katolikus ellenes Publik-Forum.de lapnak (május 29), hogy a "papnők" továbbra is legitimek, pedig ezt a vitát II. János Pál Ordinatio Sacerdotalis apostoli levele 26 éve lezárta.

"Az egyház köreiben" többen is "papnőket" akarnak - mondta Bätzing, pedig a német egyház köreiben inkább egy ijesztő üresség található.

Kiemelte, hogy a "papnők" elleni érveket "többé nem fogadják el". De ez így értelmetlen. Az érvek kritériuma az igazság, nem Bätzing véleménye.

Ugyanakkor Bätzing be akar engedni más felekezetből jött keresztényeket is az eucharisztiába, a katolikusokat pedig a protestáns úrvacsorára is akarja küldeni. De így elavulttá teszi a papnőket, mivel a protestánsoknak nem kellenek papok.

Nem meglepő módon Bätzing a házasságtörőket és homoszexuálisokat is meg akarja áldani: "Sokan szenvednek attól, hogy az egyház nem ismeri el kapcsolatukat".

A szenvedés valóban a bűnből ered. Bätzing bűn áldása nem változtatna ezen.

https://gloria.tv/post/r21zcze3Aq2p1VjgRCs8p8Het

Jezsuiták száma drámaian csökkent a második vatikáni zsinat óta


Az egyház legnagyobb tizenkét rendje közül a jezsuiták voltak azok, akik a tagjaik több mint felét elvesztették a történelmi legmagasabb létszámhoz képest - írja a Catholic-Hierarchy.org.

1966-ban 36,038 taggal bővelkedtek, ez a létszám 17,908-ra csökkent 2011-re. Ez 57%-os csökkenést jelent a történelmi legmagasabb létszámhoz képest.

A ferencesek és az Oblati Mariae Immaculatae 2016-ban érték el a negatív mérföldkövet. Mindkettő 52%-kal csökkent.

A redemptoristák (47%-os csökkenés) és a lazaristák (43%-os csökkenés) is közel állnak e pont eléréséhez.

A tizenkét legnagyobb rend közül csak egy, az Isteni Ige Társasága létszáma gyarapodott az utóbbi években: 6,131 fő 2009-ben).

Csak papi létszám tekintetében két rend érte el a legnagyobb számát 2016-ban: az Isteni Ige Társasága 4,231 pappal és a Sarutlan Kármelita Rendtartomány 2,937 pappal.

A bencéseknek volt a legjobb éve a tizenkét rend közül, 2019-ben 6-tal több papjuk lett, valamint 184 taggal gyarapodtak.

Mind a tizenkettőt egybevéve a rekordszám 1966-ban volt; 160,926 fő összesen. Majd a második vatikáni zsinat után ez elkezdett zuhanni.

Ha a jelenlegi trend folytatódik, akkor a jezsuitákat a szalézi rend fogja megelőzni a legnagyobb vallásos rend szempontjából.

https://gloria.tv/post/pGF2CAcv6koz4tvH2G1joB8G2