2021. július 14., szerda

Kubai tüntetések: Letartóztatták a papot, amiért Szűzanya-körmenetet tartott

 

Július 11-én kormányellenes tüntetések törtek ki Kubában, és több tízezer ember vonult utcára a sziget egész területén.

A tüntetést kiváltó ok a gazdasági helyzettel, az élelmiszer- és áramellátással, valamint a Covid-19 intézkedéseivel kapcsolatos problémák. A legtöbb problémát az országgal szembeni bénító amerikai szankciók okozzák.

A tüntetők rendőrautókat borítottak fel és kövekkel dobálták a rendőröket, akik a tüntetőket verték és több száz letartóztatást hajtottak végre.

A tüntetések közepén egy körmenet keretében Castor José Álvarez Devesa atya vitte a Nuestra Señora de la Caridad del Cobre (El Cobre-i Irgalmas Szűzanya) szobrot, Kuba védőszentjét, miközben a tömeg imádkozott a szobor mögött (videó lent).

Ezért Álvarez atyát közrendbontás okozásával vádolták meg, majd letartóztatták, miközben védte a fiatal tüntetőket. Wilfredo Pino Estevez camagüey-i érsek azonban egy nappal később ki tudta szabadítani a papot a börtönből.

https://gloria.tv/post/NmeZcq7CACC44kVn1VcFqvvDa

Nem lehet se találkozni, se kísérni valakit: A tokiói érsekség megtiltja a sportolóknak, hogy templomba járjanak

 

A 62 éves tokiói érsek, Kikucsi Tarciszio július 12-i nyilatkozatában arra kérte az olimpiára látogató sportolókat és edzőket, hogy "tartózkodjanak a templomok látogatásától".

Ez azért történt, mert a japán püspökök elkötelezték magukat arra, hogy "nem fertőződünk meg, és nem engedjük, hogy mások is megfertőződjenek" a Covid-19 vírussal. A koronavírus halálozási aránya a szezonális influenzáéhoz hasonló.

A tokiói érsekség kezdetben a július 23-án kezdődő olimpiai játékok miatt Japánba látogatók "lelki igényeit" akarta kielégíteni. Aztán az érsekség minden eddigi tervét visszavonta. A megfelelő eljárás az lett volna, hogy a katolikus sportolókat tárt karokkal üdvözöljék és biztosítsák lelki kíséretüket.

A tokiói érsekség a közel 20 milliós lakosságból mintegy 100 ezer katolikust szolgál. Az egyház Japánban nagyon "liberális", és ennek megfelelően nem áll jól a növekedés és a lelki élet szempontjából.

https://gloria.tv/post/WsdormmWuMs83UJ3JbCQFkKDo