Az ima, a bűnbánat és a szentség melletti döntés által kezdjetek új életet!
A Szűzanya 2017. március 25-i üzenete
"Drága gyermekek! Ebben a kegyelmi időben mindnyájatokat arra hívlak, nyissátok meg szívetek Isten irgalmára, hogy az ima, a bűnbánat és a szentség melletti döntés által új életet kezdjetek. Ez a tavaszi idő ösztönözze gondolataitokat és szíveteket az új életre, a megújulásra. Gyermekeim, azért vagyok veletek, hogy segítsek nektek abban, hogy határozott IGEN-t mondjatok Istennek és Isten parancsolataira. Nem vagytok egyedül, én veletek vagyok a kegyelem által, amelyet a Fölséges Isten nektek és nemzedéketeknek ad. Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra."
A Boldogságos Szűz Mária gyermekeivel együtt folytatja útját ebben a kegyelemmel teljes nagyböjti időben, amely azért adatott nekünk ajándékul, hogy újra megújítsuk életünket. Ha körül tekintünk, láthatjuk, hogy minden megújul, mert szükség van a megújulásra. Tavasszal újra megújul a természet. Felébred téli álmából, kizöldül és virágba borul. Így van ez a mi emberi kapcsolatainkkal is, szüntelen megújulásra van szüksége. Mi történik a barátsággal vagy a házastársak szerelmével, ha nem újul meg, és nem táplálják? Az ilyen kapcsolatok elfonnyadnak és elhervadnak. Így van ez az Istennel való kapcsolatunkkal is. A hit élő kapcsolat Istennel. Ezt a kapcsolatot fontos megújítani, táplálni és ápolni, hogy a hitünk valóban élő és gyümölcsöző legyen. Ezért kaptuk ajándékba ezt a nagyböjti időt, amelyben égi Édesanyánk, Mária újra hív és buzdít bennünket.
Mindaz, amiről Szűz Mária beszél, mindazok útja, akik a szentség felé tartanak. A bűnbánat, az ima és az erős elhatározásunk biztosan elvezet bennünket az Istenben való új életre. Ezért ajándék számunkra a nagyböjt, amely a harc és a rosszal, a bűnnel való szembesülés ideje. A böjt, a bűnbánat és a lemondás szükséges feltételei annak, hogy elnyerjük Isten kegyelmét. Lemondásunk hasonlít egy edényhez, amelybe Isten kegyelmét árasztja. Szent Teréz anya mondja: „Ahhoz, hogy Isten betölthessen bennünket, ki kell üresíteni önmagunkat.”
A bűnbánat és a lemondás a hitbeli dolgunk része. Szent Ágoston mondja: Isten, nélkülünk teremtett meg minket, de nem nélkülünk akar üdvözíteni bennünket. A nagyböjtben tanuljuk a lemondást és a bűnbánattartást úgy, mintha üdvösségünk csak rajtunk múlna, ugyanakkor mindenkor úgy kell imádkoznunk, hogy üdvösségünk és minden más csakis Istentől függ. A szentek összekapcsolják ezt a két végletet.
Szent Pál mondja, hogy már megváltattunk, meghaltunk a bűnnek, mindannyian új teremtmények vagyunk. Majd mindjárt ezután, figyelmeztet is bennünket, hogy félelemmel és remegve munkáljuk üdvösségünket, meg kell fékeznünk lázongó természetünket, a lélek erejével kell harcolnunk a test ellen.
A bűnbánat mindig valamilyen lemondást jelent. A lemondás azt jelenti: nem veszem el mindig azt, ami tetszik nekem, elengedem azt, ami rosszat hordoz önmagában, nem sértegetek másokat, nem engedem meg, hogy testem minden vágya beteljesedjen, nem azt nézem, hogy kihasználjak minden számomra kellemes helyzetet. Lemondani azt jelenti, szabaddá válni. Egy focistának le kell mondania a fegyelmezetlen alvásról, ivásról, lustálkodásról… Ez a sikeres játék feltétele.
Imádkozni bűnbánat és lemondás nélkül olyan, mint megállni félúton, vagy mintha olyan hajóban eveznénk, amely ki van kötve a parthoz. Nem tudunk elmozdulni addig, míg el nem oldjuk a hajót.
Ebben a kegyelmi időben élünk, amelyben Isten új lépésre és a Vele való elmélyültebb kapcsolatra hív bennünket. A Szűzanya újra imádságra, a Szentírás olvasására, a szentmise ünneplésére, a megbocsájtásra és a kiengesztelődésre buzdít bennünket. Az Ő hívása meghívás az Isten örömére, a Húsvétra.
Imádság
Szűz Mária, hozzád fordulok, és édesanyai kezedbe helyezem minden döntésemet és tervemet. Te, aki saját akaratodat Isten akaratába tudtad helyezni, taníts meg minden nap bizalommal átadni magamat Isten akaratának. Közbenjárásod által szeretnék megnyílni a Szentlélek érintésére, aki szentségre és új életre hív. Ó Mária, Te megtapasztaltad Isten kegyelmének és áldásának teljességét, könyörögd ki mindnyájunknak, akik bizalommal rád hagyatkozunk Isten közelségének és szeretetének megújító tapasztalatát, gyógyítsd a megtört szíveket és add vissza a reményt ott, ahol kétségbeesés és reménytelenség uralkodik. Ámen.
M.M
fordította: Sarnyai Andrea