2008. október 16., csütörtök

Az első mecset Berlinben

Der Spiegel
Berlin keleti részében, Heinersdorfban csütörtökön megnyílt az első iszlám imaház, a Khadija-mecset. Az épület a német főváros egyik legkietlenebb ipari negyedében épült, egy autóbontó tőszomszédságában, a Berlinből kivezető gyorsforgalmi út mellett. Az épület ellenzői még ezt a vigasztalan telket sem akarták átengedni az iszlám hitközségnek.
Az épületavatás idején mintegy 150 környékbeli verődött össze, hogy aláírásgyűjtő akcióval tiltakozzon az imaház megnyitása ellen. Őket főleg az iszlám terjedésétől való közös félelem fogta egybe. A szélsőjobboldali NPD ugyan hivatalosan lemondta a megmozdulásban való részvételt, mégis megjelent a rendezvényen mintegy húsz-huszonöt neonáci. A mecset kupolája alatt közben magasrangú német politikusok tartottak beszédet. A német Bundestag alelnöke, Wolfgang Thierse a toleranciáról beszélt, az „Isten áldása mellett megvalósuló békés együttélésről”.
A mecset-építő Ahmadijja-hitközség egyébként Németországban mintegy harmincezer tagot számlál; többségük Pakisztánból származik. Ez az irányzat az iszlám világban – túlzott függetlensége miatt – rengeteg üldöztetést szenvedett. 1920-ban már egyszer meg akarta vetni a lábát Németországban, de a gazdasági válság következtében az építkezésre összegyűjtött pénz hirtelen elértéktelenedett. Úgy tűnik, 88 év múltán – egy újabb gazdasági válság küszöbén – mégis megvalósult a berlini muszlimok álma – írja a hamburgi hetilap.

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,584686,00.html