2016. április 11., hétfő

Rábólintott a homoszexuális párok házasságkötésére a norvég evangélikus egyház

Elsöprő többséggel döntött a homoszexuális párok egyházi házasságkötésének engedélyezése mellett a norvég evangélikus egyház, a skandináv ország első számú felekezete hétfői szinódusán.
Rábólintott a homoszexuális párok házasságkötésére a norvég evangélikus egyház
A nyugat-norvégiai Trondheimben megtartott szinóduson a 115 résztvevő közül 88-an szavaztak a jelenlegi liturgia megújítása mellett, hogy így a heteroszexuális párok mellett az azonos neműek házasságra lépését is megszentelhessék. Az intézkedés az új liturgia elfogadása esetén lép életbe, vagyis várhatóan 2017 januárjában, a következő szinódus alkalmával.
Jelenleg a homoszexuális párok egyházi keretek közötti házasságkötését csupán Svédországban, Dániában és az angolszász országok néhány kongregációjában ismerik el.
Mindenesetre ha az intézkedést az egész norvég lutheránus egyházra ki is terjesztik, minden lelkész fenntarthatja magának a jogot arra, hogy elutasítsa a hasonló házasságra lépéseket.
Gard Sandaker-Nilsen, a liberális Nyitott Egyház vezetője úgy vélte, ez üzenet a norvég társadalomnak arról, hogy a homoszexuálisokat sem kellene másképp kezelni, valamint az egész világnak és a többi egyháznak is arról, hogy két azonos nemű ember szerelmét is el kell ismerni vallási téren is.
Dániát követően Norvégia volt a világ második országa, ahol 1993-ban engedélyezték az azonos neműek regisztrált élettársi kapcsolatát. Az 5,2 milliós skandináv országban 2009 óta tarthatnak polgári esküvőt a homoszexuális párok.
A norvég statisztikai hivatal adatai szerint tavaly a norvégok 74 százaléka az evangélikus egyház tagja volt, ez a szám azonban folyamatosan csökken.
atv.hu/MTI

Szikszai Péter: VALLÁSGYALÁZÁS LENDVAI ILDIKÓVAL

A liberálisok megint megmutatták, mi a tolerancia.
A Patent Egyesület nevét most biztos meg fogjuk jegyezni. Ők, kb. 17-en a kritikus tömeget képviselve tüntettek az új lengyel abortusztörvény ellen a hétvégén Magyarországon a lengyel nagykövetség előtt. Performanszukkal simán beférnének a Katona József Színházba is. Egy papnak öltözött társuk ugyanis „abortusztablettával” hívta áldozni a híveket – ez biztos amolyan figyelemfelhívó és mélységesen elgondolkodtató poén akart lenni.
24.hu videóján (készítette: a méltán népszerű Katz Dávid) lila hajú feminista civilek láthatók, lobog a szivárványos zászló, és megjelenik Lendvai Ildikó, MSZP-s országgyűlési képviselő is – ha esetleg nem tudnánk körülhatárolni a szervezők politikai hovatartozását. Azt nem láttuk, hogy a volt MSZP-elnök is áldozott-e, de biztosan ízlésesnek találta a rendezvényt, ha ott maradt.
A normális embereket egy derék ellentüntető képviselte, köszönjük meg neki, hogy felhívta a figyelmet arra, hogy ez a bagázs tényleg nem ismer se Istent, se embert. Katz Dávidnak pedig köszönjük a remek összeállítást, amelyből kiderült, hogy liberálisok szerint a katolikus vallást gyalázni bármilyen körülmények között jópofa dolog.
http://magyaridok.hu/belfold/vallasgyalazas-lendvai-ildikoval-574378/