2013. március 16., szombat

Böjte Csaba ferences szerzetes szentbeszéde a Váci Irgalmasrendi Kápolnában.2013.március 16.

Római Riport - 2013. március 16.

Nem éppen tudásunkban vagyunk vakok?

Egy másik lehetséges cím: A tanult tudás és a mély tudatlanság 
     Jézus első szava a kereszten, amelyet szinte még felfeszítése alatt mond ki, azok számára könyörög bocsánatért, akik ezt teszik vele: „Atyám, bocsáss meg nekik, hisz nem tudják, mit tesznek!" (Lk 23,34). Amit az Úr a hegyi beszédben meghirdetett, most saját maga cselekszi meg. Nem ismer gyűlöletet. Nem kiált bosszúért. Megbocsátást kér mindazoknak, akik a keresztre juttatják, kérését így indokolja: „Nem tudják, mit tesznek!"
Ez a „nem tudásról" kimondott szó visszatér még Szent Péter prédikációjában az Apostolok Cselekedeteiben. A tömeget, amely a béna meggyógyítása után Salamon csarnokában összegyűlt, először emlékezteti: „Megtagadtátok a szentet és igazat; (Pilátust) arra kértétek, hogy a gyilkosnak kegyelmezzen, az élet szerzőjét pedig megöltétek. Isten azonban feltámasztotta a halálból" (ApCsel 3,14köv.). Ezután a fájdalmas emlékeztető után, amely már pünkösdi beszédének része volt, s amely akkor is szíven találta az embereket (2,37), így folytatja: „Tudom, testvérek, hogy csak tudat­lanságból tettétek, amit tettetek, ahogy vezetőitek is" (3,17).
A nem tudás motívuma még egyszer megjelenik Szent Pál egy önéletrajzi visszatekintésében. Emlékeztet arra, hogy ő maga korábban káromolta, üldözte és kigúnyolta Jézust; azután így folytatja: „De megkönyörült rajtam, mivel hitetlenségemben tudatlanul cselekedtem" (1Tim 1,13). Tekintetbe véve a Törvény tökéletes tanulójának korábbi öntudatát, aki ismerte és meg is tartotta az írás szavát, kemény kijelentés ez: ő, aki a legjobb mesetereknél tanult, és magát igazi írástudónak tarthatta, visszapillantva be kell, hogy vallja tudatlanságát. De éppen ez mentette meg őt, ez tette képessé a megtérésre és megbocsátásra. A tanult tudásnak és a mély tudatlanságnak ez az együttes jelenléte persze elgondolkodtató. Rámutat annak a tudásnak a kérdésességére, amely saját magában gyönyörködik, s így nem éri el magát az igazságot, amelynek át kellene alakítani az embert.
Még egy másféle példája a tudás és az értetlenség összefonódásának az, amelyet a napkeleti bölcsek történetében figyelhetünk meg. A főpapok és az írástudók pontosan tudják, hogy hol születik a Messiás. Mégsem ismerik föl. Tudásukban is vakok maradnak (vö. Mt 2,4-6).
Nyilvánvaló, hogy tudás és nem tudás, tényszerű ismeret és mély meg nem értés egymás mellettisége minden időkben megjelenik. Ezért Jézus szava a nem tudásról — azzal együtt, ahogy ezt a Szentírás különböző helyzetekben újra alkalmazza —, ma is éppen azokat kell, hogy felrázza, akik okosnak vélik magukat. Nem éppen tudásunkban vagyunk vakok? Nem éppen a tudásunk tesz képtelenné magának az igazságnak a felismerésére, amely az ismereteinken át kíván felénk fordulni? Vajon nem húzódunk vissza attól a minket is szíven találó fájdalmas igazságtól, amelyről Péter pünkösdkor beszélt? A nem tudás enyhíti a bűnt, nyitva hagyja a megtérés útját. Ugyanakkor nem ment fel teljesen, mivel árulkodik a szív érzéketlenségéről, amely elzárkózik az igazság igénye elől. Annál inkább minden időkre szóló és minden ember számára érvényes vigasztalást jelent, hogy az Úr a „nem tudás" okán bocsánatért könyörgött mindannyiuk számára: a valóban tudatlanokért, azaz hóhéraiért, és a tudásban bővelkedőkért, akik elítélték őt. A nem tudást ajtónak látja, amely a megtérésre vezethet.
Joseph Ratzinger XVI. Benedek: A Názáreti Jézus. Szent István Társulat 2011. Második kötet. 157-158. old.

Az európai látnoknő (Maria Divine Mercy) által kapott üzenetek - 'The Warning'

Az Üdvösség Anyja: Imádkozzátok Rózsafüzéremet mindazokért, akik Rómában kormányoznak

 

2013. március 15. péntek 22:30
Drága gyermekem, ez a nagy szomorúság ideje, nemcsak a te számodra, hanem azok számára is, akik Fiamat szeretik.
Arra kell buzdítanom benneteket, drága gyermekek, hogy – Fiam kedvéért – maradjatok erősek és hűek Isten Szent Szavához. Ő, az Én szeretett Fiam, aki lelki gyötrelmében lehorgasztja a Fejét, amint nézi azt a borzalmat, ahogyan Egyháza összeomlik előtte.
Kérlek benneteket, imádkozzatok a reményért és mondjátok Szent Rózsafüzéremet mindazokért, akik Rómában kormányoznak. Nektek imádkoznotok kell mindazokért, akik igazgatják a Katolikus Egyházat. Kérlek, foglaljátok imáitokba azt az embert is, aki Péter Székében ül, mert neki nagy szüksége van imáitokra.
Imádkozzatok, hogy elfogadja Fiam Kereszthalálának Igazságát, és hogy megnyissa szívét Fiam irgalmának kérésére Isten minden gyermeke számára.
Független attól, hogy mennyire nehezek ezek az idők a Katolikus Egyház számára, a gonosz nem tud és nem is fog diadalmaskodni Isten Hatalmával szemben.
Az Én szerepem, mint Minden Kegyelem Közvetítője hamarosan megvalósul, és mint arra kiválasztott, hogy a napsugarakba öltözött (*) asszony legyek, eljött az idő, hogy segítsek Fiamnak az üdvösség végső tervében.
Én Isten minden gyermekét szeretem, beleértve azokat is, akik Neki nagy szégyent és fájdalmat okoznak. Imádkozzatok, hogy imáim, melyeket a ti nevetekben adok át és mutatok be Fiamnak, segíthessenek a szenvedés enyhítésében, ami a Katolikus Egyházban vár rátok.
Szeretetem – mint Isten minden gyermekének Anyja – mindent körülvesz, és sohasem fogok meghátrálni azon igyekezetemben, hogy reményt hozzak nektek, drága gyermekek.
Imáitok a Mennyben meghallgatásra fognak találni, és nektek sohasem szabad feladnotok a reményt, mert Fiam Irgalmassága nagyobb, mint ahogy azt ti ismernétek.
Isten Szeretete Mindenható. Kérjetek, és nagy áldásban lesz részetek, mivel az Úr Nagy Napjára vonatkozó előkészületek befejeződtek.
Várjátok türelemmel, szeretettel és bizalommal, mert mindezek a megpróbáltatások hamarosan megtörténnek, és aztán az új Ég és Föld eggyé fog olvadni. Ez minden, amivel törődnötök kell: a lelketek és azok lelkének felkészítése, akiknek a legnagyobb szükségük van imáitokra. Csak ily módon lesztek képesek elfogadni Isten Világosságát, és belépni az új Paradicsomba a Földön.
Legyetek békében, és összpontosítsatok kizárólag Fiamra és az Ő egyedülálló óhajára, hogy minden teremtett lény lelkét megmenthesse.
Szeretett Édesanyátok
Az Üdvösség Anyja
(*) Jelenések Könyve 12, 1-2: Az égen nagy jel tűnt fel: egy asszony öltözete a Nap, lába alatt a Hold, fején tizenkét csillagból álló korona. Áldott állapotban volt, gyötrelmében és szülési fájdalmában kiáltozott.