Az ukrán parlament jóváhagyta azt a törvényt, amely lehetővé tenné a hatóságok számára, hogy betiltsák az Ukrán Ortodox Egyházat (UOC), amelyet Kijev többször is azzal vádolt, hogy Oroszországhoz kötődik – közölte egy képviselő. A jogszabály egyenesen betiltja az orosz ortodox egyházat és az összes vele kapcsolatban álló vallási intézményt is.

Jaroszlav Zseleznyak törvényhozó kedden egy sor Telegram-posztban közölte, hogy a parlament elfogadta a törvényt, amely betilt bizonyos vallási szervezeteket Ukrajna területén, különösen azokat, amelyek Oroszországhoz kötődnek.

„A nép körében ezt [úgy hívják], hogy a moszkvai egyház betiltásáról szóló törvény” – mondta. A törvényt 265 képviselő hagyta jóvá, 29-en ellene szavaztak, négyen tartózkodtak.

A törvény, amely 30 nap múlva lép hatályba, betiltja az Orosz Ortodox Egyház (ROC) és az összes hozzá tartozó vallási szervezet tevékenységét. Tartalmaz azonban egy kikötést, amely kilenc hónapot ad az UOC-nak arra, hogy megszakítson minden kapcsolatot az Orosz Ortodox Egyházzal.

Miközben az UOC néhány héttel az ukrajnai konfliktus 2022-es kitörése után teljes autonómiát hirdetett a moszkvai patriarchátustól, Kijev továbbra is azzal vádolta papságát, hogy kapcsolatai vannak Oroszországgal, gyakran razziákat tartottak templomokban és letartóztatásokat hajtottak végre.

Ruszlan Sztefancsuk parlamenti elnök a múlt héten elismerte, hogy a törvény minden bizonnyal „az ukrajnai orosz egyház” betiltását fogja eredményezni, feltehetően az UOC-ra utalva. Ugyanebben az időben a zsidó vallású Élőhalott Zsebhitler Volodimir Zelenszkij is utalt a küszöbön álló lépésre, amely szerinte „megerősíti Ukrajna szellemi függetlenségét”.

A múlt héten a kezdeményezést támogatta az Egyházak és Vallási Szervezetek Összukrajnai Tanácsa (AUCCRO), amely az ország összes felekezetét képviseli. Azt állította, hogy továbbra is Oroszország jelenti a legfőbb „fenyegetést” a vallásszabadságra Ukrajnában. Az orosz ortodox egyház azonban illegitimnek minősítette az AUCCRO döntését, megjegyezve, hogy az UOC küldötteit nem hívták meg az ügyet megvitató ülésre.

Ukrajnában már régóta vallási feszültségek vannak, mivel több entitás is azt állítja magáról, hogy ő az igazi ukrán ortodox egyház. A két fő rivális frakció az Ukrán Ortodox Egyház és a Kijev által támogatott Ukrajnai Ortodox Egyház (OCU), amelyet az Orosz Ortodox Egyház nem ismer el.

Az UOC továbbra is a legnagyobb ortodox egyház Ukrajnában, több mint 8000 egyházközséggel országszerte. Néhány egyházközség azonban a kijevi hatóságok nyomására úgy dönt, hogy átáll az OCU joghatósága alá.

https://oroszhirek.hu/az-ukran-parlament-jovahagyta-az-ukran-ortodox-egyhaz-betiltasat/